Έπεσαν τα τροχαία, αλλά αυξήθηκαν οι παραβάσεις – Τι σημαίνει αυτό για τους οδηγούς

Έπεσαν τα τροχαία, αλλά αυξήθηκαν οι παραβάσεις – Τι σημαίνει αυτό για τους οδηγούς
Μειώθηκαν τα ατυχήματα, αλλά οι οδηγοί δεν συμμορφώνονται

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Σημαντική πρόοδο καταγράφει η Ελλάδα στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κατατάσσει τη χώρα στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών με τη μεγαλύτερη βελτίωση. Η εντατικοποίηση των ελέγχων από την Τροχαία φαίνεται να έχει συμβάλει καθοριστικά, καθώς οι σοβαροί τραυματισμοί μειώθηκαν κατά 12%.

Παρά τη θετική εικόνα, οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν ότι ο δρόμος προς την ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι ακόμη μακρύς. Ο στόχος για μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 50% έως το 2030 παραμένει φιλόδοξος, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις.

Βελτίωση στους δείκτες, αλλά επίμονες παθογένειες

Το 2025 καταγράφηκαν 130 θάνατοι από τροχαία, έναντι 167 το 2024, σημειώνοντας μείωση 22,15%. Την ίδια στιγμή, οι σοβαροί τραυματισμοί μειώθηκαν επίσης κατά 12%, εξέλιξη που αποδίδεται στην αυξημένη παρουσία και επιχειρησιακή ετοιμότητα της Τροχαίας.

Ωστόσο, η καθημερινότητα στους δρόμους –ιδίως στο Λεκανοπέδιο Αττικής– εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από έντονα προβλήματα κυκλοφορίας και επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές, που υπονομεύουν τη συνολική πρόοδο.

Εντατικοί έλεγχοι και αυστηρότερα μέτρα

Οι αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους, δίνοντας έμφαση σε παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η μη χρήση ζώνης ή κράνους.

Ενδεικτικά, το 2025 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 363.000 έλεγχοι για αλκοόλ, με περισσότερους από 11.500 οδηγούς να εντοπίζονται να οδηγούν υπό την επήρεια. Παράλληλα, οι παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των προστίμων για μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Αύξηση παραβάσεων και νέες πρωτοβουλίες

Συνολικά, το 2025 επιβλήθηκαν περισσότερα από 402.000 πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 13,64% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι παραβάσεις για ταχύτητα ανήλθαν σε πάνω από 37.500, ενώ καταγράφηκε σημαντική αύξηση και στις επικίνδυνες παραβάσεις.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος, η Τροχαία Αττικής έχει προχωρήσει στη δημιουργία ειδικών ομάδων ελέγχου, όπως η ομάδα «Κύκλος», που στοχεύει στην άμεση παρέμβαση σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου.

Στόχος η αλλαγή οδηγικής κουλτούρας

Οι αρχές επισημαίνουν ότι, πέρα από τους ελέγχους, καθοριστικό ρόλο παίζει η αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς. Η αυξημένη παραβατικότητα σε ορισμένους τομείς δείχνει ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης όσο και σε επίπεδο υποδομών.

Παράλληλα, σχεδιάζονται νέες δράσεις, όπως η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και η ενίσχυση της παρουσίας της Τροχαίας σε κομβικά σημεία, με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr