Επανυπολογισμός συντάξεων: Πόρισμα – καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη
Έμμεσο «μπλοκάρισμα» της διαδικασίας προσφυγής
Δώστε «εδώ και τώρα» στοιχεία για τον τρόπο που έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Αυτό θα μπορούσε να είναι το… moto της πρωτοβουλίας που πήρε ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) εγκαλέσει το υπουργείο Εργασίας για τη διαδικασία.
Με πόρισμά του, που απέστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείο, ζητάει να εκδοθούν άμεσα διοικητικές πράξεις για το συγκεκριμένο θέμα, που θα αφορούν κάθε ένα συνταξιούχο ξεχωριστά. Τονίζει δε ότι οι πράξεις αυτές θα πρέπει να εμπεριέχουν τον πλέον αναλυτικό τρόπο, με τον οποίο προέκυψε το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού της σύνταξης.
Μόνο έτσι, τονίζει ο ΣτΠ ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν προσφυγή κατά της διαδικασίας, καθώς θα μπορούν να διαπιστώσουν εάν έχουν γίνει λάθη.
Ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει ότι για την έκδοση του πορίσματος εξετάστηκαν αρκετές αναφορές πολιτών. Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται έτσι το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) που εδώ και μήνες έχει επισημάνει τα λάθη που έχουν γίνει στη διαδικασία επανυπολογισμού, καλώντας την ηγεσία του e-ΕΦΚΑ να τα διορθώσει. Λάθη που σχετίζονται με τον τρόπο που επιλέχθηκε για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία, αφού σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπολογίστηκαν τα ακριβή χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ σε άλλες δεν προσμετρήθηκαν Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα που είχε ο ασφαλισμένος-συνταξιούχος.
Ο ΣτΠ τονίζει από την πλευρά του ότι αναφέρεται στον «πρώτο» επανυπολογισμό, όπως προέκυψε από το νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) και ο οποίος θα έπρεπε να είναι έτοιμος να εφαρμοστεί από την 1.1.2019. Αντ’ αυτού, οι διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ, ενημέρωναν τον Συνήγορο, ήδη από το φθινόπωρο του 2019, ότι η ανάρτηση των απαραίτητων ενημερωτικών σημειωμάτων, γινόταν σταδιακά. Ακόμα χειρότερα ότι τα ενημερωτικά σημειώματα αυτά, δεν περιελάμβαναν τη μεθοδολογία που ακολούθησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να καταλήξουν σε ένα απτό αποτέλεσμα.
Μάλιστα στις 16 Δεκεμβρίου 2020, ο e-ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο (52/16.12.2020), σύμφωνα με την οποία τονίζεται ότι «επειδή τα στοιχεία που προκύπτουν από την αναπροσαρμογή και τον επανυπολογισμό των συντάξεων αποτυπώνονται από την 1/1/2020 για κάθε ασφαλισμένο στο οικείο πληροφοριακό σύστημα, δεν προκύπτει υποχρέωση των υπηρεσιών απονομής συντάξεων για έκδοση σχετικής απόφασης, παρά μόνο αποτύπωση των αλλαγών που προκύπτουν»…
Υπενθυμίζεται ότι ο Κωστής Χατζηδάκης έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι πρόκειται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δοθούν αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους-δικαιούχους.
Μάλιστα, σημειώνει ότι βαίνει προς ολοκλήρωση η δεύτερη διαδικασία επανυπολογισμού συντάξεων, όπως προέκυψε από μεταγενέστερη νομοθετική παρέμβαση, το Φεβρουάριο του 2020, γνωστό και ως «νόμο Βρούτση». Εκτιμάται ότι είναι εφικτό να δοθούν σε πρώτη φάση, σε 50.000 δικαιούχους τα αναδρομικά εντός Ιουνίου και ένα μήνα μετά σε άλλους 150.000 ωφελούμενους. Μόνο που εάν η διαδικασία έχει εκκινήσει από λάθος αφετηρία, αν δηλαδή έχουν γίνει παραλείψεις στον πρώτο επανυπολογισμό, όπως προέκυψε από το «νόμο Κατρούγκαλου», τότε είναι προφανές ότι θα υπάρξει λάθος αποτέλεσμα και μετά το δεύτερο επανυπολογισμό, του «νόμου Βρούτση».
Τονίζεται ότι στη δεύτερη περίπτωση, υπήρξε οριστική απόφαση του ΣτΕ τον Σεπτέμβριο του 2019, βάσει της οποίας έπρεπε να γίνουν βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των συνταξιούχων. Κάτι τέτοιο συνέβη με το νόμο Βρούτση, αλλά ακόμα δεν έχουν δοθεί τα χρήματα που προκύπτουν, στους ωφελούμενους.