Έως 220 ευρώ τον μήνα για σίτιση: Το αίτημα που αφορά χιλιάδες εργαζομένους

Έως 220 ευρώ τον μήνα για σίτιση: Το αίτημα που αφορά χιλιάδες εργαζομένους

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την αύξηση της ημερήσιας παροχής σίτισης από τα 6 στα 10 ευρώ ζητούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, με κοινό αίτημα προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σε περίπτωση που το αίτημα γίνει δεκτό, η συνολική αξία της παροχής θα μπορεί να φτάνει έως και τα 220 ευρώ τον μήνα για έναν εργαζόμενο με 22 εργάσιμες ημέρες.

Πρόκειται για παροχή σίτισης και όχι για αύξηση του καθαρού μισθού. Το ακριβές μηνιαίο ποσό θα εξαρτάται από τις ημέρες εργασίας και από το αν η επιχείρηση επιλέγει να χορηγεί τη συγκεκριμένη παροχή.

Από 132 στα 220 ευρώ τον μήνα

Με το σημερινό ημερήσιο όριο των 6 ευρώ, η αξία της παροχής για 22 εργάσιμες ημέρες μπορεί να φτάσει τα 132 ευρώ τον μήνα.

Αν το όριο αυξηθεί στα 10 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό μπορεί να ανέλθει στα 220 ευρώ.

Η διαφορά για τον εργαζόμενο φτάνει έτσι έως τα 88 ευρώ τον μήνα ή τα 1.056 ευρώ σε ετήσια βάση, εφόσον η παροχή χορηγείται για 12 μήνες και για 22 ημέρες κάθε μήνα.

Γιατί ζητείται η αύξηση

Το ημερήσιο όριο της παροχής σίτισης παραμένει στα 6 ευρώ από το 2004, παρά τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των τροφίμων και του καθημερινού κόστους διαβίωσης.

Οι κοινωνικοί εταίροι υποστηρίζουν ότι η πραγματική αξία της παροχής έχει περιοριστεί σημαντικά και δεν ανταποκρίνεται πλέον στο κόστος ενός γεύματος κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι η αύξηση του ορίου θα δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές παροχές, προκειμένου να προσελκύουν και να διατηρούν εργαζομένους.

Ποιους αφορά

Το αίτημα ενδιαφέρει κυρίως εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στους οποίους οι εργοδότες παρέχουν διατακτικές, κάρτες ή κουπόνια σίτισης.

Η αύξηση του θεσμοθετημένου ορίου δεν σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν αυτομάτως να λαμβάνουν 10 ευρώ την ημέρα.

Για να υπάρξει πραγματικό όφελος, θα πρέπει:

  • να εγκριθεί η αύξηση του ορίου,
  • η επιχείρηση να χορηγεί παροχή σίτισης,
  • ο εργοδότης να αποφασίσει την αύξηση του ποσού που παρέχει.

Δεν έχει ακόμη εγκριθεί

Μέχρι στιγμής πρόκειται για αίτημα των κοινωνικών εταίρων προς την κυβέρνηση και όχι για οριστική απόφαση.

Συνεπώς, το ποσό των 220 ευρώ αποτελεί το ανώτατο ενδεικτικό μηνιαίο όφελος που θα μπορούσε να προκύψει εφόσον το ημερήσιο όριο αυξηθεί στα 10 ευρώ και η παροχή χορηγείται για 22 εργάσιμες ημέρες.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει, πάντως, ότι οι παροχές σίτισης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις αυξήσεις στους μισθούς και την ανάγκη υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μαρία Τριγώνη

Μαρία Τριγώνη

Η Μαρία Τριγώνη σπούδασε Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Radar.gr, ενώ έχει αρθρογραφήσει σε πολιτιστικά και ταξιδιωτικά sites ExploringGreece.tv, Artviews.gr. Στο workenter.gr ασχολείται με το ελεύθερο ρεπορτάζ, ενώ καλύπτει και τη θεματολογία της κοινωνικής πολιτικής.

Όλα τα άρθρα

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Domain Name:workenter.gr
Νόμιμος εκπρόσωπος:Παναγής Γκιόλμας
Ιδιοκτησία:GATEWORK Α.Ε.
ΑΦΜ:800904236
ΓΕΜΗ:144568701000
Αρμόδια ΔΟΥ:ΦΑΕ Αθήνας
Διαχειριστής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Σύνταξης:Πέτρος Παπαβασιλείου
Διεύθυνση:Ζωοδόχου Πηγής 1Α &
Ακαδημίας 70, Τ.Κ. 10678,
Αθήνα
Tηλεφωνικό κέντρο:2119555050
Email: enimerosi@workenter.gr
Πρακτορείο Φωτογραφιών:Eurokinissi
Cookies