Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 7 Ιουλίου 2024
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουν τα ονόματα: Κυριακή, Κυριακίτσα, Κική, Κίκα, Κικίτσα, Κίτσα, Κορίνα, Ντομένικα, Σάντυ, Κούλα, Οδυσσέας, Οδύσσεια
Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 7 Ιουλίου 2024.
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, Κυριακή 7 Ιουλίου, είναι της Αγίας Κυριακής Μεγαλομάρτυρος, του Αγίου Οδυσσέα του Νεομάρτυρα και του Αγίου Βλασίου Ιερομάρτυρος εξ Ακαρνανίας.
Γιορτάζουν τα ονόματα: Κυριακή, Κυριακίτσα, Κική, Κίκα, Κικίτσα, Κίτσα, Κορίνα, Ντομένικα, Σάντυ, Κούλα, Οδυσσέας, Οδύσσεια.
Οι Άγιοι:
Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς
Κυριακὴ θανοῦσα τὴν τομὴν φθάνει Προαιρέσει, πλὴν καὶ τελειοῦται ξίφει.
Η Αγία Κυριακή ήταν κόρη του Δωροθέου και της Ευσεβίας. Αυτοί ήταν άτεκνοι και παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει παιδί. Πράγματι, ο Θεός ευδόκησε, και το χριστιανικό αυτό ζευγάρι, απέκτησε παιδί. Γεννήθηκε ημέρα Κυριακή, γι’ αυτό και της έδωσαν το όνομα Κυριακή. Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού, το έτος 282 μ.Χ., οι γονείς της συνελήφθησαν και μετά από ανάκριση βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν από το δούκα Ιούστο. Η δε Κυριακή παραπέμφθηκε στον Καίσαρα Μαξιμιανό, και από εκεί στον άρχοντα Βιθυνίας Ιλαριανό, ο οποίος της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια. Τότε η παρθένος κόρη του απάντησε: «Ούτε στη νεότητα μου, ούτε στην ομορφιά μου δίνω την παραμικρή προσοχή. Και τα λαμπρότερα από τα επίγεια πράγματα είναι προσωρινά, όπως τα άνθη και κούφια, όπως οι σκιές. Σήμερα, έπαρχε, είμαι όμορφη, αύριο μια άσχημη γριά. Να κάνω, λοιπόν, κέντρο της ζωής μου την ομορφιά μου; Την αξία της, όμως, τη γνώρισα στις ρυτίδες, που την περιμένουν και στον τάφο που την καλεί. Νόμισες, λοιπόν, ότι θα κάνω την τερατώδη ανοησία, να χάσω την αιώνια λαμπρότητα για να μείνω λίγο περισσότερο στη γη; Γι’ αυτό στο ξαναλέω, έπαρχε: είμαι και θα είμαι στη ζωή και στο θάνατο χριστιανή». Εξοργισμένος ο Ιλαριανός, σκληρά τη βασάνισε και διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Αλλά πριν πέσει η σπάθη, προσευχόμενη παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο.
Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’
Κυρίων τὸν Κύριον, καὶ Βασιλέα Χριστόν, ἐξ ὅλης ἠγάπησας, Κυριακὴ τῆς ψυχῆς, καὶ χαίρουσα ἤθλησας, ὅθεν Παρθενομάρτυς, παρ’ αὐτοῦ δοξασθεῖσα, βρύεις τοὶς σὲ τιμώσιν, ἰαμάτων τὴν χάριν, τοὶς πάσιν αἰτουμένη, πταισμάτων συγχώρησιν.
Άγιος Οδυσσέας ο Νεομάρτυς
Χθες κάποιοι (και κάποιες) μου τηλεφώνησαν να μου ευχηθούν “επί της ονομαστικής εορτής μου”. Τους ευχαρίστησα όσο ευγενικά μπορούσα και τους εξήγησα ότι 50 χρόνια τώρα δεν εόρτασα επειδή δεν υπάρχει τέτοιος άγιος δεν θ’ αρχίσω τώρα επειδή κάποιοι στο ίντερνετ και το fb ανακάλυψαν τον άγιο Οδυσσέα τον νεομάρτυρα… Μικρότερος απορούσα με το όνομα που μου έδωσαν και το οποίο δεν εόρταζε ποτέ με αποτέλεσμα να μη δέχομαι ευχές και δώρα, να μην κερνάω τους συμμαθητές στο σχολείο, να μη με θυμούνται φίλοι και γνωστοί παρά μόνο τις μεγάλες γιορτές Χριστούγεννα και Πάσχα… Τα δε γενέθλιά μου μέσα στο κατακαλόκαιρο (12/8) τα περνούσα πάντα με τους δικούς και τους πολύ καλούς φίλους όταν δεν έλειπαν διακοπές. Κάποια στιγμή νεαρός ενήλικας, όταν βρέθηκα στο Άγιον Όρος έβαλα τους καλόγερους και το έψαξαν, κατέβασαν τα μεγάλα βιβλία από τις Καρυές και το συμπέρασμα: “έχεις την ευκαιρία να είσαι ο πρώτος με αυτό το όνομα που θα αγιάσεις…” Στα ενδιαφέροντά μου (για την ώρα, ως γνωστόν ποτέ μη λες ποτέ) δεν βρίσκεται αυτή η περίπτωση. Το αντίθετο μάλιστα έχω μια έφεση προς το αμαρτάνειν… Και ενώ ζούσα μια χαρά και χωρίς να γιορτάζω έρχεται η εποχή κάπου στα μέσα του ’90 που ένας άλλος Οδυσσέας ο Ιωάννου γίνεται γνωστός με τους στίχους του και την ραδιοφωνική του εκπομπή στον Μελωδία και κάποιοι ακροατές μια αποφράδα ημέρα 7η Ιουλίου το έκαναν θέμα με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τηλέφωνα από τις ευχές των ακροατών (και των ακροατριών βεβαίως, βεβαίως). Με την καθιέρωση του Ίντερνετ ως μέσου μετάδοσης των γνώσεων και τεκμηρίωσης των πληροφοριών έγινε το έλα να δεις, μας προέκυψε ο Άγιος Οδυσσέας ο νεομάρτυς και άντε να εξηγήσεις ότι δεν θες να έχεις σχέση με την εορτή αυτή. Έλα όμως που πρέπει να είναι πολύ νεομάρτυς (μη σου πω ότι ζει ακόμη…) γιατί σύμφωνα με τη γλώσσα της εκκλησίας θα έπρεπε να λέγεται Άγιος Οδυσσεύς (άκου Οδυσσέας …οι απαίδευτοι). Άσε που κανείς δεν γνωρίζει τα βιογραφικά στοιχεία του, πότε και πού έδρασε και γιατί ανακηρύχτηκε (αν ανακηρύχτηκε ποτέ) Άγιος. Το μόνο τεκμήριο ύπαρξης είναι η εικόνα που βλέπετε και την οποία φιλοτέχνησε αγιογράφος από την Κύπρο και ο οποίος υπογράφει Μιχαήλ Χατζημιχαήλ. Η αγιογραφία (θέλει δε θέλει ο αγιογράφος) συνοδεύει τα σχετικά ψηφιακά εορτολόγια και επιβεβαιώνει στα μάτια κάποιων την ύπαρξη του Αγίου (κάτι σαν το “αφού το ‘γραψαν οι εφημερίδες”, “το είπε η τηλεόραση”). Όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα (στο διαδίκτυο τουλάχιστον) αγιογραφία του Αγίου Οδυσσέως πέραν από τις τρείς εκδοχές του Μιχαήλ Χατζημιχαήλ, η μία εκ των οποίων μου θυμίζει πολύ το πορτραίτο του Αντρούτσου Βερούτη πατέρα του άλλου διάσημου Οδυσσέα της ελληνικής επανάστασης του Αντρούτσου. Βέβαια ο Βερούτης με τον ίδιο τρόπο που ό άγιος κρατά τον σταυρό κρατά τα κουμπούρια του αλλά άλλαι εποχαί άλλα ήθη… Συμπερασματικά λοιπόν Οδυσσείς όλου του κόσμου εμπρός, πεδίον δόξης λαμπρόν …έχετε την ευκαιρία να αγιάσετε για να αποκτήσει ένα κλασσικό ελληνικό όνομα τον άγιό του, μιας και μέχρις στιγμής την είχε σκαπουλάρει!
Ο Άγιος Βλάσιος ο Ιερομάρτυρας εξ Ακαρνανίας
Ο Άγιος Βλάσιος ήταν ηγούμενος ή εφυσυχάζων επίσκοπος στην Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκονταν στην περιοχή των Σκλαβαίνων – Ζαβέρδας νυν Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας. Ετελειώθει με μαρτυρικό θάνατο από Αγαρηνούς πειρατές μαζί με πέντε συμμοναστες του και πλήθος χριστιανών λαϊκών αντρών γυναικών και παιδιών που αποτελούσαν ποίμνιο του, για την πίστη τους στο Χριστό. Τον αποκεφάλισαν αφού προηγουμένως κάρφωσαν αργά στο σώμα του πέντε καρφιά. Στην συνέχεια οι δήμιοι του προσπάθησαν να κάψουν το σώμα του αλλά αυτό δεν κάηκε. Οι διασωθέντες χριστιανοί που έφτασαν στο σημείο έθαψαν τον Άγιο Βλάσιο χωριστά από τους πέντε συμμαρτυρίσαντες συνασκητές του, τους οποίους ενταφίασαν μαζί σε κοινό τάφο. Τους υπόλοιπους χριστιανούς τους έθαψαν φύρδην μύγδην σε μεγαλύτερο ομαδικό. Το μαρτύριο τους έλαβε χώρα την 19η Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή. Σε πέτρινη επιγραφή που βρέθηκε στο σημείο του τάφου του αναφέρονταν το έτος 1006 μ.Χ. η οποία πιθανώς να προσδιορίζει και τον χρόνο του μαρτυρίου του. Η επίσημη αγιοκατάταξη του Αγίου Βλασίου έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 31 Αυγούστου 2016 μ.Χ.