Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 23 Μαρτίου 2025.
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, Κυριακή 23 Μαρτίου, είναι της Σταυροπροσκυνήσεως (Γ΄ Κυριακή των Νηστειών), του Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ, του Μάρτυρος Δομετίου.
Γιορτάζουν τα ονόματα: Νίκων, Δομέτιος, Παχώμιος, Βασσιανός.
Εορτολόγιο: Εορτές και Μνήμη Αγίων Σήμερα
Γ΄ Κυριακή των Νηστειών – της Σταυροπροσκυνήσεως: Ο Σταυρός ως Δύναμη και Αγιασμός
Η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, γνωστή και ως η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, σηματοδοτεί έναν κρίσιμο σταθμό στην Αγία Τεσσαρακοστή. Η Εκκλησία μας καλεί τους πιστούς να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ως το πιο ισχυρό όπλο κατά των δυνάμεων του κακού. Η άσκηση των αρετών μπορεί να φαντάζει δύσκολη, αλλά η δύναμη και η χάρη που μας παρέχει ο Σταυρός είναι η πηγή που μας ενδυναμώνει να συνεχίσουμε τον πνευματικό μας αγώνα με σθένος.
Ο Σταυρός, το σύμβολο της θυσίας του Χριστού, έχει ισχυρή ηθική και πνευματική σημασία. Από μέσο εκτέλεσης καταδίκης, μετατράπηκε σε πηγή αγιασμού και προστασίας. Η Εκκλησία μας τον υμνεί με λόγια όπως: «Κύριε όπλον κατά του διαβόλου τον Σταυρόν Σου ημίν δέδωκας», υπενθυμίζοντας τη δύναμή του έναντι του κακού. Όπως ο Χριστός ανυψώθηκε πάνω στον Σταυρό, έτσι και ο κάθε πιστός καλείται να φέρει τον προσωπικό του σταυρό στην καθημερινή ζωή, αναγνωρίζοντας τον αγώνα για τη σωτηρία και την τελείωσή του.
Η Σταυροπροσκύνηση αυτήν την Κυριακή μας υπενθυμίζει ότι η πορεία προς τη σωτηρία απαιτεί θυσία, αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα. Ο Κύριος είπε: «Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι». Αυτή η αναφορά στον Γολγοθά δείχνει πως η πορεία προς την αναστάσιμη ζωή περνά μέσα από τον σταυρικό αγώνα.
Στη διάρκεια της αγίας περιόδου του Τριωδίου, η Σταυροπροσκύνηση είναι η κλήση της Εκκλησίας μας να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες μας και να νικήσουμε τις αμαρτίες μας. Ο Σταυρός του Χριστού είναι το όπλο που θα μας στηρίξει στην αντιμετώπιση των πειρασμών και των δυσκολιών της νηστείας και του πνευματικού μας αγώνα.
Άγιοι και Μαρτυρίες της σημερινής ημέρας
Εκτός από την προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, η Εκκλησία τιμά επίσης τη μνήμη των Αγίων, όπως του Αγίου Νίκωνος και των 199 μαθητών του, που μαρτύρησαν για την πίστη τους.
Ο Άγιος Νίκων, από τη Νεάπολη της Ιταλίας, αφιέρωσε τη ζωή του στην ασκητική ζωή και τη μελέτη των Αγίων Γραφών, και μαζί με τους μαθητές του, υπέστη φρικτά βασανιστήρια και τελικά μαρτύρησε για την πίστη του στον Χριστό.
Επιπλέον, η Εκκλησία τιμά σήμερα και τον Άγιο Λουκά τον Ανδριανουπολίτη, που έζησε για τον Χριστό και μαρτύρησε με θάρρος κατά τη διάρκεια της τουρκικής κυριαρχίας.
Η ζωή τους αποτελεί για εμάς παράδειγμα πίστης, αυταπάρνησης και θυσίας, ενώ μας ενθαρρύνει να ακολουθούμε το παράδειγμά τους στη δική μας πνευματική πορεία.
Στην ίδια ημέρα, τιμούμε και τη Σύναξη των Αγίων της Φθιώτιδας, μια ομάδα σημαντικών Αγίων, όπως ο Άγιος Απόστολος Ηρωδίωνας και οι Όσιοι Νικήτας, Αγάθων, Αθανάσιος και άλλοι.
Αυτοί οι Άγιοι μας θυμίζουν ότι η πίστη είναι μια διαρκής πορεία, και κάθε πιστός καλείται να βαδίσει στον δρόμο του Χριστού με αφοσίωση και αγώνα.
- 13 λεπτά πριν Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στη Βουλή για το άρθρο 16 – Αντιδράσεις στην αναθεώρηση
- 18 λεπτά πριν Ένοπλες Δυνάμεις: Παρουσιάστηκαν στο ΚΕΥΠ Λαμίας οι πρώτες 72 γυναίκες εθελόντριες
- 39 λεπτά πριν Νέος Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας: Τι είναι ο νέος Κώδικας που ψηφίστηκε στη Βουλή















