ΕΟΦ: Ανακαλούνται πολύ γνωστά βρεφικά γάλατα μετά από εντοπισμό τοξίνης!

ΕΟΦ: Ανακαλούνται πολύ γνωστά βρεφικά γάλατα μετά από εντοπισμό τοξίνης!

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Σε ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων βρεφικού γάλακτος προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μετά από ενημέρωση που έλαβε από την Nestlé για πιθανή παρουσία της τοξίνης cereulide σε συστατικό προμηθευτή, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή των επίμαχων προϊόντων.

Η cereulide παράγεται από το βακτήριο Bacillus cereus και μπορεί να εμφανιστεί σε τρόφιμα εφόσον υπάρξει επιμόλυνση κατά τη διαδικασία παραγωγής. Η απόφαση του ΕΟΦ έχει προληπτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας, επεκτείνοντας το μέτρο μέχρι και το επίπεδο του τελικού καταναλωτή.

Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί προϊόντα από τις συγκεκριμένες παρτίδες καλούνται να μην τα χρησιμοποιήσουν και να τα επιστρέψουν στο σημείο αγοράς, ακολουθώντας τις οδηγίες της εταιρείας για αντικατάσταση ή επιστροφή χρημάτων.

Οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διάθεση των προϊόντων στην ελληνική αγορά οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους αποδέκτες και να διασφαλίσουν την απόσυρση των προϊόντων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να διατηρούνται για τουλάχιστον πέντε έτη και να τίθενται στη διάθεση του ΕΟΦ εφόσον ζητηθούν.

Τι είναι η τοξίνη cereulide και γιατί θεωρείται επικίνδυνη

Η cereulide είναι μια θερμοανθεκτική βακτηριακή τοξίνη που δεν καταστρέφεται με το βράσιμο ούτε εξουδετερώνεται κατά την προετοιμασία του γάλακτος. Σύμφωνα με διεθνείς υγειονομικές αρχές, παραμένει ενεργή ακόμη και μετά από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη, ειδικά για τα βρέφη.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν τηρηθούν σωστά οι οδηγίες παρασκευής, η παρουσία της τοξίνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στα βρέφη

Η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν cereulide μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες, όπως:

  • έντονη ναυτία
  • επαναλαμβανόμενους εμετούς
  • κοιλιακό πόνο και κράμπες
  • γενική δυσφορία και ανησυχία

Σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται άμεση ιατρική αξιολόγηση, καθώς τα βρέφη κινδυνεύουν ιδιαίτερα από αφυδάτωση.

Οδηγίες προς τους γονείς

Οι αρμόδιες αρχές συστήνουν στους γονείς να ελέγξουν προσεκτικά τα προϊόντα που διαθέτουν στο σπίτι τους, καθώς ο κωδικός παρτίδας βρίσκεται στη βάση του μεταλλικού κουτιού.

Εάν το προϊόν ανήκει σε ανακληθείσα παρτίδα ή υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για την ασφάλειά του, δεν πρέπει να καταναλωθεί και συνιστάται άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο ή τις αρμόδιες αρχές.

Η ανακοίνωση της Nestlé

«Η εθελοντική αυτή ανάκληση αποτελεί προληπτικό μέτρο λόγω της πιθανής παρουσίας cereulide, που παράγεται από τον μικροοργανισμό Bacillus Cereus, σε ένα από τα συστατικά προμηθευτή μας το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στις εν λόγω παρτίδες. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες αναφορές για οποιαδήποτε ασθένεια που σχετίζεται με την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων. Ωστόσο, για λόγους αυξημένης προσοχής, η Nestlé αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτήν την εθελοντική ανάκληση σε πλήρη εναρμόνιση με τα αυστηρά πρωτόκολλα ποιότητας και ασφάλειας που εφαρμόζουμε, και κατόπιν ενημέρωσης των αρμόδιων Αρχών.

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει κάποιο από τα παρακάτω προϊόντα καλούνται να μην το χρησιμοποιήσουν και να επιστρέψουν το προϊόν στο σημείο από το οποίο το αγόρασαν για επιστροφή χρημάτων, χωρίς να είναι απαραίτητη η απόδειξη αγοράς. Αν υπάρχει ανησυχία για τη διατροφή και υγεία του παιδιού σας, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι όλα τα υπόλοιπα προϊόντα βρεφικής διατροφής, άλλες παρτίδες των παρακάτω προϊόντων που δεν αναφέρονται, καθώς και άλλα προϊόντα Nestlé, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο της εθελοντικής αυτής ανάκλησης, δεν επηρεάζονται από την ανωτέρω ενέργεια και είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Κατανοούμε ότι αυτή η είδηση μπορεί να έχει προκαλέσει ανησυχία στους γονείς και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή ερώτηση…»

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr