ΕΝΥΠΕΚΚ: Ο νόμος Χατζηδάκη μείωσε δραστικά τους άνεργους και τους επιδοτούμενους

Φόβους για διαγραφή όλων των μακροχρόνια ανέργων εκφράζει η Ένωση
Η ΕΝΥΠΕΚΚ απευθύνει έκκληση στην Κυβέρνηση να σταματήσει το «μακελειό» των ανέργων και να καταργηθούν οι εξοντωτικές και απάνθρωπες διατάξεις.

Οι πρώτες… παρενέργειες του πρόσφατου νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις στον ΟΑΕΔ, άρχισαν να διαπιστώνονται από την απότομη μείωση των ανέργων.

Όπως επισημαίνει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), ο πρόσφατος νόμος (ν.4921/22) κατάφερε να μειώσει μέσα σε 30 μέρες:

  • Κατά 71.878 τους ανέργους (μείωση 7,2%).
  • Κατά 36.307 τους επιδοτούμενους ανέργους (μείωση 24,52%)

Ουσιαστικά, τα στοιχεία Μαΐου, επιβεβαιώνουν όσα είχαν προβλεφθεί ότι θα συμβούν με την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης από 18 Απριλίου και μετά.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ υποστηρίζει ότι «τους επόμενους μήνες, αν εφαρμοστεί πλήρως ο απάνθρωπος για τους ανέργους νόμος (4921/2022), οι επιδοτούμενοι άνεργοι αναμένεται να μειωθούν δραματικά και να διαγραφούν από τις καταστάσεις του ΟΑΕΔ όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι!»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) ανακοίνωνε σταθερά αριθμό ανέργων πάνω από 1 εκατ. Αυτό ακύρωνε στην πράξη το αφήγημα της κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας.

Αντίθετα, η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει τους μισούς ανέργους, συγκριτικά με τον ΟΑΕΔ.

Με την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας, όμως, είναι πιθανό ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον Οργανισμό, τους επόμενους μήνες να μειωθεί δραματικά.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ απευθύνει έκκληση στην Κυβέρνηση να σταματήσει το «μακελειό» των ανέργων και να καταργηθούν οι εξοντωτικές και απάνθρωπες διατάξεις σε βάρος των εγγεγραμμένων και κυρίως των επιδοτούμενων ανέργων.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram