Ένοπλες Δυνάμεις: Νόμος η «μέριμνα υπέρ προσωπικού» - Σε ΦΕΚ τα μέτρα

Καταργούνται μειώσεις και μπαίνουν νέες ενισχύσεις - Στην Εθνοφυλακή και οι γυναίκες
Στο Εθνικό Τυπογραφείο δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ του ν. 5018/2023 μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ΥΠΕΘΑ για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο Εθνικό Τυπογραφείο δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ του ν. 5018/2023 μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ΥΠΕΘΑ για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο νόμος, πλέον, υπό τον τίτλο "Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις" προβλέπει μια σειρά από μέτρα που αφορούν το σύνολο των ΕΔ. Ειδικότερα:

  • Συστήνονται λογαριασμοί πρόνοιας στον Στρατό Ξηράς αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία. Έτσι θα καλύπτονται δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των υπηρετούντων αλλά και των οικογενειών τους και τις συνταγές των φαρμάκων τους πλέον θα εκτελούν και φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. Ενώ απλοποιείται και η διαδικασία επιστροφής στελεχών στην υπηρεσία μετά από μακρά αναρρωτική άδεια, όπως και αμέσως μετά η ένταξή τους σε ειδική κατάσταση για λόγους υγείας.
  • Ρυθμίσεις για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Σε αυτό οι μερισματούχοι θα μπορούν πλέον να πάρουν έκτακτο μέρισμα, καθώς τα μερίδια και αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται.
  • Καταργούνται οι μειώσεις οι οποίες είχαν επιβληθεί το 2012 για τους δικαιούχους του Ταμείου. Το ΝΙΜΤΣ, θα δέχεται πλέον για νοσηλεία και εν ενεργεία υπαξιωματικούς του Στρατού, των κοινών σωμάτων των τριών κλάδων, αλλά και της Αστυνομίας.
  • Στις οικονομικές ενισχύσεις που ήδη έχουν δοθεί προστίθενται σήμερα τρεις ακόμα: ορίζεται αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό αποστολών Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Δεύτερον, η προϋπηρεσία των Εθελοντών Μακράς Θητείας αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης με τους ειδικούς λογαριασμούς αλληλοβοήθειας. Και τρίτον, από τις συντάξεις των αποστράτων και του πολιτικού προσωπικού καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ στρατιωτικών λεσχών
  • Ο νέος νόμος εξορθολογίζει ταυτόχρονα και την επαγγελματική διαδρομή των ενστόλων. Για παράδειγμα, οι Εθελοντές Μακράς Θητείας θα μπορούν πλέον να αποστρατεύονται με το βαθμό το Λοχαγού. Και στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου του 1996, για το χρόνο παραμονής σε κάθε βαθμό θα υπάγονται πλέον και οι αξιωματικοί με 25 πλήρη έτη υπηρεσίας μέχρι το 2018, ενώ λύνονται και μια σειρά από επιμέρους θέματα, όπως η δυνατότητα ένταξης αξιωματικών του υγειονομικού σώματος σε άλλες ειδικότητες.
  • Ο πέμπτος, τέλος, τομέας ρυθμίσεων, αφορά τους στρατεύσιμους και την Εθνοφυλακή. Οι απόφοιτοι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα μεταφέρονται αυτόματα στο Πολεμικό Ναυτικό, έτσι ώστε να υπηρετούν εκεί τη θητεία τους. Απλούστερα θα μεταβιβάζεται και το δικαίωμα απαλλαγής στον επόμενο αδερφό, εάν ο δικαιούχος δεν μπορεί να εργαστεί, ενώ και η Εθνοφυλακή εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της και με τις τάξεις της πλέον να ανοίγονται σήμερα στις γυναίκες.

Μητσοτάκης: Αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις

ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν επίσης οι εξής τροπολογίες:

1) Του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την οποία:

* Πρώτον, ρυθμίζεται η συνέχιση της υποστήριξης του ναυπηγικού έργου που πραγματοποιείται στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του εναπομείναντος Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων "Υποπλοίαρχος Βλαχάκος".

* Δεύτερον, θεσπίζεται η προσαύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας και η καταβολή τους στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή καθώς και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή.

* Τρίτον, ρυθμίζονται ζητήματα σταδιοδρομίας με την εισαγωγή των ειδικών επιστημόνων ως ιδιαίτερης κατηγορίας αξιωματικών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με τη θέσπιση ανώτερου καταληκτικού βαθμού των αξιωματικών έρευνας πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας.

* Τέταρτον, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ιεραρχικής σχέσης μεταξύ των αξιωματικών που προέρχονται, αφενός από τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών και αφετέρου από τους μονιμοποιηθέντες εθελοντές και εθελόντριες.

* Πέμπτον, τροποποιείται η ονομασία των επιτροπών απαλλαγών, έτσι ώστε αυτή να συνάδει με την αποστολή και το έργο τους.

Ολόκληρος ο νόμος 5018/2023:

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram