Ένας στους δέκα συνταξιούχους συνεχίζει να εργάζεται

Ένας στους δέκα συνταξιούχους συνεχίζει να εργάζεται

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ελλάδα γερνά, αλλά δεν σταματά να εργάζεται. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, περισσότεροι από 254.700 συνταξιούχοι εξακολουθούν να εργάζονται, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.

Με απλά λόγια, ένας στους δέκα συνταξιούχους παραμένει ενεργός στην αγορά εργασίας.

Πριν από λίγα μόλις χρόνια, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν ξεπερνούσαν τις 30.000, γεγονός που δείχνει ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής και η πίεση στο εισόδημα οδηγούν ολοένα και περισσότερους απόμαχους της εργασίας να επιστρέφουν στη δουλειά.

Οικονομική ανάγκη και νέα νοοτροπία

Ο βασικός λόγος είναι προφανής: η κύρια σύνταξη, ακόμη και με την επικουρική, δεν επαρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες.

Πολλοί συνταξιούχοι επιλέγουν να εργαστούν ξανά, ώστε να έχουν ένα δεύτερο εισόδημα και να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Ωστόσο, υπάρχει και μια αλλαγή νοοτροπίας.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, η συνταξιοδότηση δεν ισοδυναμεί πλέον με αδράνεια.

Πολλοί άνθρωποι με εμπειρία και τεχνογνωσία δεν επιθυμούν να αποκοπούν από την επαγγελματική τους ταυτότητα.

Προτιμούν να συνεχίσουν –έστω και μερικώς– να εργάζονται, να νιώθουν χρήσιμοι και ενεργοί.

Από τον «Κατρούγκαλο» στον «Βρούτση» και τον νέο νόμο

Μέχρι το 2016, οι συνταξιούχοι που εργάζονταν τιμωρούνταν με περικοπή 60% στη σύνταξή τους, βάσει του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου.

Έτσι, για πολλούς, η εργασία μετά τη σύνταξη δεν άξιζε οικονομικά.

Το 2020, ο νόμος Βρούτση μείωσε την ποινή στο 30%, αναγνωρίζοντας ότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί αποκλειστικά με αντικίνητρα.

Η μεγάλη αλλαγή ήρθε όμως με τον νόμο 5078/2023, που αντικατέστησε τις περικοπές με εισφορά 10% επί του μισθού του εργαζόμενου συνταξιούχου.

Έτσι, ο συνταξιούχος πλέον δεν τιμωρείται, αλλά συμμετέχει ενεργά στην οικονομία, ενώ συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξή του σχεδόν ακέραιη.

Προσαύξηση σύνταξης για όσους εργάζονται νόμιμα

Με βάση το νέο καθεστώς, κάθε έτος εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση προσμετράται ασφαλιστικά, δίνοντας προσαύξηση 0,77% στη βασική σύνταξη.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που εργάζεται για 7 χρόνια μετά τη σύνταξη, κερδίζει συνολικά αύξηση 5,39%.

Η προσαύξηση αυτή εφαρμόζεται τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη και ενεργοποιείται από τον επόμενο μήνα της αίτησης μέσω της πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ.

Ποιοι εξαιρούνται και ποιοι ωφελούνται

Δεν επωφελούνται όλοι το ίδιο. Από τους 254.724 εργαζόμενους συνταξιούχους, περίπου 135.000 δικαιούνται προσαύξηση στη σύνταξή τους.

Οι υπόλοιποι 120.000 εμπίπτουν σε ειδικές εξαιρέσεις, κυρίως αγρότες ή ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία.

Παράλληλα, υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα για όσους εργάζονταν πριν τις 12 Μαΐου 2016 και δεν διέκοψαν ποτέ.

Για αυτούς, ο τρόπος υπολογισμού της μελλοντικής προσαύξησης γίνεται με τα παλαιότερα καθεστώτα, ενώ όσοι σταμάτησαν και επανήλθαν μετά το 2016, υπάγονται στο μεικτό σύστημα υπολογισμού.

Οι ευρύτερες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας

Η αύξηση των εργαζόμενων συνταξιούχων έχει διπλή όψη.

Από τη μία πλευρά, εμπλουτίζει την αγορά εργασίας με εμπειρία και σταθερότητα.

Από την άλλη, δημιουργεί ανταγωνισμό για τους νεότερους, αφού οι συνταξιούχοι μπορούν να δεχτούν χαμηλότερες αμοιβές, έχοντας ήδη σταθερό εισόδημα.

Επιπλέον, η ευθύνη για αξιοπρεπή διαβίωση φαίνεται να μετατοπίζεται σταδιακά από το κράτος προς το άτομο, καθώς η εργασία μετά τη σύνταξη γίνεται –σε πολλές περιπτώσεις– αναγκαστική λύση και όχι επιλογή.

Ωστόσο, για χιλιάδες πολίτες, η εργασία μετά τα 67 δεν είναι απλώς ανάγκη αλλά και στάση ζωής. Είναι μια νέα αντίληψη ενεργού γήρανσης, που διαμορφώνει διαφορετικά την εικόνα του σύγχρονου συνταξιούχου.

Daily Review

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr