Ελλάδα: 141 θάνατοι σε μια εβδομάδα από κορονοϊό

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων από κορονοϊό και γρίπη

Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία από κορονοϊο, σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των ασθενών με αναπνευστικές λοιμώξεις δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 52η εβδομάδα του έτους (26 Δεκεμβρίου 2022 – 1 Ιανουαρίου 2023) δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή αισιοδοξίας για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε την περασμένη εβδομάδα η γρίπη στη χώρα μας, με τρεις ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της. Την ίδια χρονική περίοδο ο κορωνοϊός προκάλεσε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επιπλέον, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανήλθε σε 119. Συνολικά, καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση στους ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, ανεξαρτήτως παθογόνου.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη γρίπη η θετικότητα αυξήθηκε κι άλλο, ενώ καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό περιστατικό που χρειάσθηκε νοσηλεία στην εντατική. Συνολική έως στιγμής 27 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω γρίπης. Σε έξι ανέρχονται εκείνοι που κατέληξαν.

Ο κορωνοϊός προκάλεσε τον θάνατο ακόμα  141 ασθενών σε μία εβδομάδα. Οι ασθενείς αυτοί είχαν ηλικία από 2 έως 102 ετών (μέση ηλικία: 84 ετών). Αυξημένες ήταν επίσης οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και το ιικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές.

Μοναδική εξαίρεση ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) που παρουσίασε ελαφρά μείωση την συγκεκριμένη εβδομάδα.

Ακολουθούν συνοπτικά τα ευρήματα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

  • Καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα
  • Η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
  • Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας)

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

  • O αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της 52ης εβδομάδας του 2022 είναι 119
  • Καταγράφηκαν 141 θάνατοι, με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 2-102 ετών)
  • H υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας
  • Η ποσοστιαία αναλογία της υποπαραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5
  • Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υποπαραλλαγή είναι η BA.2.75
  • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram