Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από το 2026

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από το 2026

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Η σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα προκαλούσε η εφαρμογή του Δείκτη Μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2026, σε συνδυασμό με τις εκλογές του 2027, οδηγούν την κυβέρνηση στην απόφαση να “παγώσει” το συγκεκριμένο μέτρο. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιβαρύνει περαιτέρω τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.

Η πρόσφατη προαναγγελία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τους μικρομεσαίους, με νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν έως τις εκλογές.

Στην πράξη, οι συνεχείς και υψηλές αυξήσεις εισφορών έχουν οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες σε αδυναμία πληρωμών, αυξάνοντας τις οφειλές προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Με βάση τα στοιχεία, θεωρείται θέμα χρόνου η επαναφορά ρυθμίσεων 48, 72, 100 και 120 δόσεων – πιθανότατα μέσα στο επόμενο έτος και λίγο πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ:

4 στους 10 επαγγελματίες δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Η εισπραξιμότητα για όσους πληρώνουν (6 στους 10) κινείται λίγο πάνω από 70%.

Από το 1.600.000 οφειλέτες που είναι καταγεγραμμένοι στο ΚΕΑΟ, οι συνολικές οφειλές φτάνουν τα 51 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ρυθμιστεί λιγότερα από 5 δισ..

Από το σύνολο του 1.000.000 ασφαλισμένων επαγγελματιών, πάνω από 900.000 έχουν επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, με μηνιαίες εισφορές 255 ευρώ. Μετά από 30–40 χρόνια ασφάλισης, οι αντίστοιχες συντάξεις κυμαίνονται μεταξύ 750 και 880 ευρώ.

Η πρώτη κατηγορία –αν και η φθηνότερη– είναι και η πιο δύσκολη στην εξυπηρέτηση, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να συσσωρεύουν χρέη και να χάνουν τις ρυθμίσεις τους. Αυτό τους εκθέτει σε κινδύνους κατασχέσεων και πλειστηριασμών, γεγονός που εντείνει την ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr