Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται αλλαγές στα τεκμήρια – Ποιοι θα πληρώνουν λιγότερο φόρο

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται αλλαγές στα τεκμήρια – Ποιοι θα πληρώνουν λιγότερο φόρο

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2027, με στόχο να περιοριστούν οι υπερβολικές επιβαρύνσεις και να επιβραβεύονται όσοι είναι συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Στο βασικό σενάριο περιλαμβάνεται ένα είδος «μπόνους συνέπειας», το οποίο θα μπορούσε να συνδέεται με τη σωστή χρήση POS, την ορθή διαβίβαση στοιχείων στο myDATA, τα ψηφιακά δελτία διακίνησης, την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων και εισφορών και την τήρηση ενεργών ρυθμίσεων. Όσο περισσότερα αξιόπιστα δεδομένα διαθέτει η ΑΑΔΕ για τα πραγματικά έσοδα και έξοδα μιας επιχείρησης, τόσο περισσότερο θα μπορούσε να μειώνεται το τεκμαρτό εισόδημα.

Παράλληλα, εξετάζεται η κατάργηση ή ο περιορισμός ορισμένων κριτηρίων που σήμερα αυξάνουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, όπως οι προσαυξήσεις λόγω πολλών ετών δραστηριότητας, υψηλότερου τζίρου από τον μέσο όρο του κλάδου ή αυξημένου μισθολογικού κόστους.

Στο «κάδρο» των παρεμβάσεων βρίσκονται επίσης νέοι επαγγελματίες, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, όσοι δραστηριοποιούνται σε μικρούς οικισμούς και νησιά, αλλά και κλάδοι με έντονη εποχικότητα.

Η τεκμαρτή φορολόγηση δεν αναμένεται να καταργηθεί άμεσα, καθώς θεωρείται εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, η πλήρης αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων της ΑΑΔΕ εκτιμάται ότι θα επιτρέψει σταδιακά ακριβέστερο προσδιορισμό των πραγματικών εισοδημάτων και θα μπορούσε μελλοντικά να περιορίσει σημαντικά ή ακόμη και να καταστήσει περιττό το σημερινό σύστημα τεκμηρίων.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Exit mobile version