ΕΛΑΣ: Αρχίζουν οι εξετάσεις για νέες προσλήψεις Ειδικών Φρουρών στα Πανεπιστήμια

Δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων των νέων ΟΠΠΙ - "Κόντρα" στη Βουλή

Δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων επιλαχόντων ιδιωτών υποψηφίων (ανδρών –γυναικών) για πρόσληψη ως Ειδικοί Φρουροί για τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, κοινοποιήθηκε το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων (ψυχομετρικών, υγειονομικών και αθλητικών) στις οποίες θα υποβληθούν οι επιλαχόντες/ούσες υποψήφιοι/ες,τόσο της κατηγορίας Α΄ (80%) που περιλαμβάνονται στο(θ) πίνακα με α/α από 721 έως και 1.440, όσο και της κατηγορίας Β΄ (20%) πουπεριλαμβάνονται στο (θ) πίνακα με α/α από 141 έως και 320, για πρόσληψη ως ΕιδικώνΦρουρών στην Ελληνική Αστυνομία, για τη συγκρότηση Ομάδων ΠροστασίαςΠανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.).

Οι εξετάσεις των υποψηφίων αρχίζουν από τις 5 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 15 Ιουλίου 2022.

Σύμφωνα με την ακαοίνωση της ΕΛΑΣ:

"Οι υποψήφιοι/ες άνδρες και γυναίκες που πρόκειται να εξετασθούν από τις αρμόδιες Επιτροπές Προκαταρκτικών Εξετάσεων (Π.Κ.Ε.) ενημερώνονται με δική τους ευθύνη γιατον τόπο και το χρόνο διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων και για το πρόγραμμαεξέτασης από την ιστοσελίδα της ΕλληνικήςΑστυνομίας www.hellenicpolice.gr ή www.astynomia.gr και από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας και τα Αστυνομικά Τμήματα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 4 της ενότηταςΑ΄ του Κεφαλαίου VΙ της (ε) προκήρυξης

Οι υποψήφιοι/ες που πρόκειται να εξεταστούν από τις αρμόδιες Επιτροπές ΨυχομετρικώνΕξετάσεων (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄) με έδρα την Αθήνα, οφείλουν την πρώτη και τη δεύτερημέρα των προκαταρκτικών τους εξετάσεων (ψυχομετρικές δοκιμασίες), να παρουσιαστούνστην Αστυνομική Ακαδημία, Λ. Θρακομακεδόνων 101 – Αχαρνές και ώρα 07:00΄.

Οι υποψήφιοι/ες που θα αποτύχουν σε μία από τις προβλεπόμενες δοκιμασίες κατά τηδιαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων χαρακτηρίζονται ΜΗ ΙΚΑΝΟΙ/ΕΣ,
αποκλείονται των περαιτέρω δοκιμασιών, διαγράφονται από τον υπο στοιχείο (θ)πίνακα πληρούντων τα προσόντα και δεν έχουν δικαίωμα πρόσληψης".

Θεοδωρικάκος για ΟΠΠΙ: Θα αξιοποιήσουμε τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

«Η κυβέρνηση έχουμε ως προτεραιότητά μας την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών και υλοποιούμε τον νόμο που ψήφισε η Βουλή προκειμένου να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση γύρω από αυτό. Θα αξιοποιήσουμε τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και σας βεβαιώ ότι ποτέ δεν θα διστάσω να αξιοποιώ με κάθε δυνατό τρόπο την Αστυνομία αν χρειάζεται να παρέμβει μέσα στα πανεπιστήμια για λόγους ασφάλειας των καθηγητών και των φοιτητών», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας χθες στη Βουλή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μιλάει στη Βουλή

«Αυτό πιστεύω ότι είναι απαίτηση της κοινωνίας. Αυτό είναι το προοδευτικό και ανταποκρίνεται στις ανάγκες προοπτικής του ελληνικού πανεπιστημίου» είπε, επίσης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, ο οποίος ανέφερε ότι η χαμηλή εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια σε σχέση με το σύνολο της εγκληματικότητας στην Επικράτεια δεν δικαιολογούν την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και αποδεικνύουν ότι η επιλογή αυτή εξυπηρετεί μόνον αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης και την επικίνδυνη εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Δεδομένου ότι ο κ. Φίλης έκανε λόγο για πρόσληψη 1.000 αστυνομικών, που θα χρησιμοποιηθούν στα πανεπιστήμια, ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι έγινε πρόσληψη 368, οι οποίοι διατίθενται για τα τέσσερα πανεπιστήμια στα οποία έχει διαπιστωθεί σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, ενώ οι υπόλοιποι, θα αξιοποιηθούν ως ειδικοί φρουροί στην ΕΛΑΣ.

Επιπλέον τόνισε ότι οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημίων όταν επιχειρούν σε θέματα που αφορούν το πανεπιστήμιο, δηλαδή στις εισόδους, τους πέριξ χώρους ή εντός του πανεπιστημίου, δεν οπλοφορούν.

Οι ΟΠΠΙ ωστόσο -όπως είπε- οι ειδικοί φρουροί που υπάγονται στις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημίων είναι ειδικοί φρουροί της ΕΛΑΣ, έχουν πλήρη εκπαίδευση στα όπλα και κατά το διάστημα που δεν απασχολούνται στα πανεπιστήμια, θα απασχολούνται ως ειδικοί φρουροί όπου τους χρειάζεται η ΕΛΑΣ, στα αστυνομικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα οποία ενισχύονται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

«Δεν είναι φιλοδοξία μας να είναι παντού οι αστυνομικοί στα πανεπιστήμια διότι δεν συντρέχει λόγος να είναι. Εντοπίσαμε τέσσερα πανεπιστήμια που έχουν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας και σε αυτά αναφερόμαστε σε αυτή τη φάση. Μακάρι αύριο να είναι λιγότερα. Αλλά αυτός ο θεσμός υπάρχει για να αξιοποιηθεί οπουδήποτε είναι απαραίτητος. Δεν υπάρχει καμία γενικευμένη αντίληψη που να μιλάει συνολικά για τα πανεπιστήμια. Μην βάζετε στο στόμα μας πράγματα που δεν έχουμε πει. Μιλάμε για συγκεκριμένα πανεπιστήμια που υλοποιούμε τον συγκεκριμένο θεσμό με έναν και μοναδικό στόχο: την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Ακούμε συνέχεια με τρόπο καταχρηστικό συκοφαντίες της κυβέρνησης προς τα πανεπιστήμια ότι είναι άνδρα παρανομίας κι εγκληματικότητας. Υπάρχουν κι ορισμένες αφορμές που δίνονται, αλλά είναι λίγες και δεν είναι ο κανόνας. Δεν έχουμε δει στοιχεία για την έκταση της παρανομίας και της εγκληματικότητας μέσα στα πανεπιστήμια. Μόνο 200 αδικήματα κατ΄ έτος αναφέρονται δηλαδή μόλις το 0,1 του συνόλου της εγκληματικότητας διαπράττεται στα πανεπιστήμια. Δικαιολογεί αυτή η εικόνα την επιλογή σας να εγκαταστήσετε πανεπιστημιακή αστυνομία; Προκαλείτε μείζονα αναταραχή. Είναι ιδεολογική επιλογή η κατασυκοφάντηση των πανεπιστημίων. Αξιοποιείτε συμπεριφορές κουκουλοφόρων και μπαχαλάκηδων για να εντείνετε την καταστολή…», είπε προηγουμένως ο Νίκος Φίλης.

Απαντώντας ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι δεν αποδέχεται το πολιτικό σκεπτικό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτός εάν δεν έχουμε εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας μέσα στο πανεπιστήμιο, ενώ δήλωσε ότι ως πατέρας δεν δέχεται ούτε ένα έγκλημα, ούτε μία κακουργηματική πράξη μέσα στο πανεπιστήμιο.

«Δεν μπορώ να συγκρίνω τις στατιστικές μέσα στο πανεπιστήμιο με ότι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία. Το θεωρώ απαράδεκτο και μόνο ως υπόθεση. Η ερώτησή σας έχει ως στόχο να πείτε στην κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει τέτοια εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια», παρατήρησε και απευθυνόμενος προς τον κ. Φίλη έδειξε τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τον πρύτανη της ΑΣΟΕ με κρεμασμένο από τον λαιμό του το πλακάτ “Αλληλεγγύη στις καταλήψεις”, τους χτισμένους τοίχους στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και την 34χρονη κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει «εάν είστε με την Δημοκρατία, την ελευθερία, την γνώση και την ασφάλεια ή αν είστε με το χάος και τη βία».

«Βεβαίως είμαστε με την Δημοκρατία, εσείς είστε με το χάος, που δημιουργεί η πολιτική σας», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταλόγισε στον αρμόδιο υπουργό ότι μιλάει με όρους τηλεοπτικούς, ενώ εκείνος του ζητεί στοιχεία για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια.

«Οι φωτογραφίες απεικονίζουν πραγματικά δεδομένα και καταστάσεις που βιώνουν οι φοιτητές και καθηγητές. Η δημοκρατία έχει ως προϋπόθεση την ασφάλεια κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αντιστρέψει. Πήγατε ποτέ από την Πατησίων να δείτε που διάφοροι αναρχικοί χρησιμοποιούν το αμφιθέτρο της ΑΣΟΕ για διάφορες παραβατικές πράξεις οι οποίες δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας σε φοιτητές και καθηγητές;» αντέτεινε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου λέγοντας ότι κατόπιν της κατηγορηματικής απαίτησης του πρύτανη βρίσκεται εκεί η αστυνομική μέχρι να εξασφαλιστεί ότι θα μπορεί η πρυτανική αρχή να λειτουργήσει απρόσκοπτα την βιβλιοθήκη, όταν αυτή θα αποδοθεί στους φοιτητές και τους καθηγητές.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram