Δημόσιο

Κορωνοϊός: Άδεια 15 ημερών για εργαζόμενους - Τι θα ισχύσει, ποιους αφορά

Ειδικά μέτρα για Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

Στην έκδοση επίσημης απόφασης με ειδικά μέτρα «ανακούφισης» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η κυβέρνηση στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών της έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Μεταξύ των ρυθμίσεων πρόκειται να περιληφθεί παροχή άδειας 15 ημερών σε εργαζόμενους γονείς έτσι ώστε να διευκολυνθούν από το έκτακτο κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων για 14 ημέρες που ανακοινώθηκε χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άδεια ειδικού σκοπού θα καλύπτεται κατά το ένα μέρος από την κανονική άδεια του εργαζομένου και παράλληλα ένα δεύτερο θα καλύπτεται από τον εργοδότη και το κράτος. Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται εκ περιτροπής ωράριο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις περιπτώσεις που εργάζονται και οι δύο γονείς και έχουν παιδιά έως 15 ετών.

Από το μέτρο θα μπορούν να «εξυπηρετηθούν» και οι δύο (εργαζόμενοι) γονείς με στόχο οι συνολικές ημέρες άδειας να ανέρχονται σε 30 για μια οικογένεια με ανήλικα παιδιά.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη εξαγγείλει δέσμη μέτρων στην οποία συμπεριλαμβάνεται  η απασχόληση μέσω τηλεργασίας, η άρση των διοικητικών εμποδίων για την αναπροσαρμογή του ωραρίου εργασίας μέσω κυλιόμενου ωραρίου και η παράταση έως το τέλος Ιουνίου της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών είτε αφορούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις είτε σε ρύθμιση χρεών.