Δημόσιο

Υπ. Εσωτερικών: "Καταιγίδα" νέων προκηρύξεων

Τι αποκάλυψε πρόσφατα ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος - Μόνιμες προσλήψεις σχεδόν παντού

Το αποκάλυψε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφους, αλλά πέρασε στα... ψιλά.

Τι αποκάλυψε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος; Ότι εξετάζει πάρα πολύ σοβαρά να φέρει τις προκηρύξεις του 2021 μέσα στο 2020! 

Για να αντιληφθείτε την ένταση του... φαινομένου, (δεδομένου ότι ο τίτλος της ανάρτησης κάνει λόγο για "καταιγίδα"), αρκεί να σας πούμε πως σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα προκηρυχθούν μόνο 5.500 θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών τους επόμενους (άμεσους) μήνες, αλλά περίπου 11.000

Αν διατηρηθεί η αναλογία "1:1" (μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση) και, πράγματι, μπει ολόκληρος ο προγραμματισμός του 2021 στο 2020, τότε δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε κάθε ρεκόρ σε επίπεδο προσλήψεων τον επόμενο χρόνο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα διεκδικήσουν πλέον την κάλυψη των κενών τους με μόνιμο προσωπικό. 

Με άλλα λόγια φορείς οι οποίοι συνήθιζαν μέχρι σήμερα να καλύπτουν τις ανάγκες τους με εποχικό προσωπικό, (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι κλπ), το 2020 θα εκδώσουν προκηρύξεις μονίμων. 

Μην υποτιμάτε τις ΣΟΧ

Εφόσον η πολιτική βούληση εκλάβει τη μορφή πράξης, πολλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου όπως κυκλοφορούν σήμερα ενδέχεται να ενταχθούν σε καθεστώς ειδικής εμπειρίας.

Παράδειγμα: Μπορεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών να εκδώσει προκήρυξη μονίμων το Μάρτιο του 2020 και να μοριοδοτεί όσους έχουν ειδική εμπειρία στον ίδιο φορέα, δηλαδή υπηρέτησαν με ΣΟΧ.

Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει ποιος φορέας από αυτούς που εκδίδουν ΣΟΧ θα πάει σε προκήρυξη μονίμων. Συνεπώς, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποια ΣΟΧ "υποκρύπτει" ειδική εμπειρία

Σημαντικό: Αρωγός του κ. Θεοδωρικάκου στο ιδιαίτερο κομμάτι του προγραμματισμού προσλήψεων είναι η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία διαθέτει πλούσια εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης και ξέρει να δίνει λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, σε αγαστή συνεργασία πάντα με το ΑΣΕΠ.