Δημόσιο

«Πάγωμα» στις νέες χρεώσεις - Ποιες τράπεζες μειώνουν τις προμήθειες

Ξεκινούν από σήμερα οι νέες πολιτικές χρεώσεων

Αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και στις χρεώσεις τους θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν οι τράπεζες, μετά την καταρχήν συμφωνία των διοικήσεών τους με τον πρωθυπουργό.

Ήδη από σήμερα, τα τραπεζικά ιδρύματα θα εφαρμόσουν νέες πολιτικές χρεώσεων πάντα όπως με ξεχωριστή πολιτική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υλοποιηθούν οι εξής μειώσεις και άρσεις προμηθειών:

  • Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να πάρει πίσω τη χρέωση 0,15 ευρώ για την έκδοση αντιγράφου των επτά τελευταίων κινήσεων (θα ίσχυε από σήμερα). Ο τιμοκατάλογος εργασιών της ΕΤΕ, περιλάμβανε χρεώσεις για την εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κάρτας κατόπιν δήλωσης απώλειας/κλοπής/φθοράς/μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης (έξι ευρώ), την ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ τρίτων εντός και εκτός ευρωζώνης (0,20 και 0,30 ευρώ αντίστοιχα), την επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του (τρία ευρώ) και την εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης (έξι ευρώ)
  • Στην επιστροφή του κόστους DAF (Direct Access Fee) στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε ακόμη 14 νησιά προτίθεται να προχωρήσει η Eurobank, θέτοντας ωστόσο χιλιομετρικά ή άλλα κριτήρια
  • Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν τόσο η Alpha Bank, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, με την τελευταία να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης της χρέωσης για την ερώτηση υπολοίπου (0,18 ευρώ)

«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές, ιδίως των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα εάν διαπιστωθούν παραβάσεις», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση από το βήμα της Βουλής.