Επικαιρότητα

Υπ. Εσωτερικών: Νέο πρόγραμμα για τους ΟΤΑ

Ομιλία Θεοδωρικάκου στην ΚΕΔΕ για το πως θα αναπτυχθούν περαιτέρω οι δήμοι

28/11/2019 | 18:52

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Κύριοι και κυρίες Δήμαρχοι,

Εκπρόσωποι κομμάτων,

Φίλες και φίλοι που πρωταγωνιστείτε στο δημιουργικό έργο και στις μάχες που δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα.

Είναι ξεχωριστή χαρά να βρίσκομαι μαζί σας, στο πρώτο συνέδριο της ΚΕΔΕ μετά τις εκλογές και μάλιστα στο Συνέδριο που θα εκλέξετε τα νέα όργανα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιό σας και τον νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι προσδοκώ σε πολύ δημιουργική συνεργασία με τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της, όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος. Όπως άλλωστε είχα εξαιρετική συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση της ΚΕΔΕ και με τον μέχρι στιγμής πρόεδρο τον κ. Πατούλη.

Το Συνέδριο γίνεται σε μια χρονική στιγμή που αποτελεί την αφετηρία ενός τετραετούς πολιτικού κύκλου. Τετραετής πολιτικός κύκλος για την κυβέρνηση, τετραετής πολιτικός κύκλος για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Ούτε μια μέρα λιγότερη για την κυβέρνηση, ούτε μια μέρα λιγότερη για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μια τετραετία που κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την παραγωγή δημιουργικού έργου που θα αλλάξει προς το καλύτερο την ποιότητα της ζωής των πολιτών και θα βελτιώσει καθοριστικά τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός ταυτισμένος με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών. Είναι ο θεσμός που είναι πιο κοντά στους πολίτες από οποιονδήποτε άλλο θεσμό της πολιτείας. Είναι έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης στήριξε και λειτούργησε κοινωνικές δομές και στάθηκε δίπλα στους πολίτες. Η συμβολή των Δήμων όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθοριστική: στον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην κάλυψη των κενών που άφηνε πίσω του το κεντρικό κράτος, καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ:

dt_-_ypes_-_kede_28112019.docx