Επικαιρότητα

Νέες ταυτότητες: Έρχονται και φέρνουν υπέρ-τσιπ με όλα τα στοιχεία

Τι θα περιλαμβάνουν - Πότε βγαίνουν σε κυκλοφορία

Στα χέρια τους θα έχουν μέχρι το τέλος του 2021 οι πολίτες τις νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες ενώ ο διαγωνισμός θα είναι στον «αέρα» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις αρχές του νέου έτους.

Ήδη καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον από μεγάλους ξένους πολυεθνικούς ομίλους που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στην επικείμενη προκήρυξη διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες και την υποστήριξη των υπηρεσιών ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης που θα φέρνουν μαζί τους.

Έρχεται το... υπερ-τσιπ

Στα κύρια χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων, θα είναι η έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου τους, ένας μοναδικός αριθμός και, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» ένα ηλεκτρονικό υπέρ-τσιπ που θα πιστοποιεί πλήρως και ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του εικονιζόμενου. Παράλληλα, θα του επιτρέπει να επικοινωνεί μέσω του υπολογιστή του, με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, αποφεύγοντας έτσι τις ουρές.

Στόχος των δύο υπουργείων είναι να καθιερωθεί ένας αριθμός, ο οποίος δεν θα παραβιάζει - προδίδει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους που «ακολουθούν» σήμερα τον πολίτη, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Το ''υπερ-τσιπ'' αναμένεται να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του κατόχου τους.

Το τσιπ αυτό, θα διευκολύνει τον πολίτη στις συναλλαγές του με το κράτος, δηλαδή με τις υγειονομικές υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, στις ηλεκτρονικές τραπεζικές του συναλλαγές, στην υπογραφή συμβάσεων, ακόμα και στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ.

Πιστωτική αντί για... ταυτότητα

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, οι νέες ταυτότητες θα μοιάζουν περισσότερο με πιστωτικές κάρτες.

«Μιλάμε πολύ για τις νέες ταυτότητες γιατί για να μπορούμε να κάνουμε ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει να μπορούμε να ταυτοποιούμαστε από το σπίτι μας ή από τη δουλειά μας. Άρα πρέπει να ξέρει το σύστημα ότι είμαι όντως εγώ και γι’ αυτό χρειαζόμαστε ταυτότητες νέου τύπου», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στην επερχόμενη αλλαγή ταυτοτήτων είπε ότι οι υφιστάμενες παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960 και του 1970, προσθέτοντας ότι αποτελεί δέσμευσή του εντός των επομένων ολίγων εβδομάδων θα προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο οι νέες ταυτότητες να είναι έτοιμες εντός του 2021.