Επιχειρείν

Η Hellenic Cables προμηθευτής για την δημιουργία του Dogger Bank

Εξασφάλισε την πλήρη υλοποίηση του έργου, αναφορικά με την καλωδίωσή του

H ελληνική εταιρεία καλωδίων, βασικός προμηθευτής στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο

Την αποκλειστικότητα για την προμήθεια καλωδίων τύπου inter-array πήρε η Hellenic Cables του κλάδου καλωδίων της Cenergy Holdings, για την δημιουργία υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Βρετανία.

Η προμήθεια αυτή αφορά την υλοποίηση του έργου Dogger Bank C, του οποίου ηγείται η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του ομίλου DEME, μέσω της DEME Offshore.

Έτσι η Hellenic Cables γίνεται ο βασικός προμηθευτής καλωδίων inter-array, καθώς μετά την συμμετοχή της στην δημιουργία των Dogger Bank A και Dogger Bank B, καθώς ανέλαβε πλέον την πλήρη κάλυψη για την καλωδίωση του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το αιολικό πάρκο Dogger Bank, που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 130 χλμ. από τις βορειοανατολικές βρετανικές ακτές, αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις - Dogger Bank A, B και C - και κάθε φάση θα έχει εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής έως και 1,2 GW. Συνδυαστικά, το έργο των 3,6 GW θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει έως και 6 εκατομμύρια νοικοκυριά συμβάλλοντας ουσιαστικά στον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα. 

Το έργο Dogger Bank C είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της SSE Renewables και της Equinor, ενώ τα Dogger Bank A και B ανήκουν στις SSE Renewables, Equinor και Eni. Η SSE Renewables ηγείται της κατασκευής και παράδοσης και των τριών φάσεων του αιολικού πάρκου Dogger Bank, ενώ η Equinor θα είναι ο φορέας εκμετάλλευσης του Dogger Bank Wind Farm μετά την ολοκλήρωσή του. 

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, η ελληνική εταιρεία θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα πραγματοποιήσει τους δοκιμαστικούς ελέγχους, μετά την προμήθεια 240χλμ καλωδίων τύπου inter-array 66kV με μόνωση XLPE και τα σχετικά εξαρτήματα.

Πρόκειται για ένα έργο επιπλέον των 650 χλμ. inter-array καλωδίων που έχει ήδη αναλάβει η εταιρεία για τις φάσεις Α & Β του ίδιου έργου. Τα καλώδια θα παραχθούν στο καθετοποιημένο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. Η παραγωγή των καλωδίων για το Dogger Bank C έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2023 και η παράδοση θα γίνει σταδιακά σύμφωνα με το πρόγραμμα εκτέλεσης του έργου. 

Ο CEO της Cenergy Holdings στην οποία ανήκει η Hellenic Cables, τόνισε μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας:

«Είμαστε υπερήφανοι που θα είμαστε ο αποκλειστικός προμηθευτής inter-array καλωδίων για το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το έργο Dogger Bank C ενισχύει την καταλυτική συμβολή της Hellenic Cables για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».