Συντάξεις - Ασφάλιση

Στη Βουλή η εγκύκλιος που μειώνει τις συντάξεις χηρείας

Απολογούμενο το υπ. Εργασίας

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «οι θανόντες σύζυγοι κατέβαλλαν και αυτοί εισφορές, κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου και η αποστέρηση από τους δικαιούχους, του ποσού της Εθνικής Σύνταξης, θα οδηγήσει μοιραία σε χαμηλές συντάξεις

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το μείζον θέμα που ανέκυψε με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και η οποία, αν εφαρμοστεί, θα προκαλέσει περικοπές στις συντάξεις χηρείας και στις αναπηρικές. Ερώτηση 53 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για μειώσεις που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 268 ευρώ το μήνα, επιβεβαιώνοντας έτσι σχετικά ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών.

Η σχετική ερώτηση αποτέλεσε πρωτοβουλία του βουλευτή του κόμματος Διονύση Καλαματιανού, ο οποίος είχε διατελέσει διοικητής στο ΙΚΑ το 2016. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, με τη νέα εγκύκλιο μεταστρέφεται η ερμηνεία του «νόμου Κατρούγκαλου» με συνέπεια να ζητείται από την 1.1.22 και μετά, να καταβάλλεται μόνο μία εθνική σύνταξη, για τις περιπτώσεις των «διπλών» συντάξεων. Το μέτρο αυτό επιβαρύνει χιλιάδες συντάξεις χηρείας και αναπηρικές, αφού χάνεται ένα μέρος τους και ειδικότερα η εθνική σύνταξη.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «οι θανόντες σύζυγοι κατέβαλλαν και αυτοί εισφορές, κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου και η αποστέρηση από τους δικαιούχους, του ποσού της Εθνικής Σύνταξης, θα οδηγήσει μοιραία σε χαμηλές συντάξεις, αναντίστοιχες των εισφορών που απέδωσαν οι θανόντες».

Γι’ αυτό και οι 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτούν τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, αν προτίθεται να ανακαλέσει την επίμαχη «εγκύκλιο Τσακλόγλου», ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις εν λόγω ειδικές καταβολές συντάξεων.