Επικαιρότητα

Τραγωδία στη Μάγχη – Δεκάδες νεκροί μετανάστες

Αριθμός ρεκόρ μεταναστών διασχίζουν τη Μάγχη τους τελευταίους μήνες

Γαλλία και Βρετανία μιλούν για τη χειρότερη τραγωδία στη Μάγχη

Συγκλονισμένο το Παρίσι και το Λονδίνο από την χειρότερη τραγωδία που εκτυλίχθηκε χθες στη Μάγχη όταν βυθίστηκε πλοιάριο που μετέφερε δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες  με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 27 άνθρωποι. Μεταξύ των νεκρών ήταν 17 άνδρες, επτά γυναίκες και «τρεις νέοι».

Συγκλονισμένος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μκαρόν υποστήριξε ότι «η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο» και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών, αρμοδίων για τη μεταναστευτική πολιτική.

«Βαθιά λυπημένος» και «συγκλονισμένος» εμφανίστηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και σε συνέντευξή του στο δίκτυο Sky News τόνισε πως επιθυμεί να «κάνει περισσότερα» με τη Γαλλία ώστε να αποθαρρυνθούν οι παράνομες διελεύσεις.

«Σοκαρισμένη και συγκλονισμένη» δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ εκτίμησε ότι «μόνο συντονισμένες και αλληλέγγυες ενέργειες (…) θα επιτρέψουν να αποφευχθούν νέες τραγωδίες».

Να σημειωθεί ότι οι νότιες ακτές της Αγγλίας, εδώ και πολλούς μήνες, είναι αντιμέτωπες με αριθμό ρεκόρ μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία, συχνά με τη βοήθεια διακινητών. Σύμφωνα με το Association Press, από την αρχή του έτους περισσότεροι από 25.700 έχουν προσπαθήσει να φτάσουν στις αγγλικές ακτές, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με όλο το 2020.

Έως τις 20 Νοεμβρίου 31.500 μετανάστες είχαν αναχωρήσει από τις γαλλικές ακτές και 7.800 είχαν διασωθεί. Μια τάση που δεν φαίνεται να μειώνεται παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, 22.000 μετανάστες έχουν καταφέρει να φτάσουν στις αγγλικές ακτές τους δέκα πρώτους μήνες του έτους.