Επιχειρείν

Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ποιοι καταναλωτές ευνοούνται

Όλες οι νέες ρυθμίσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των καταναλωτών και υπερδιπλασιασμό της επιδότησης στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος.
10/11/2021 | 09:59

Νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των καταναλωτών και υπερδιπλασιασμό της επιδότησης στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Στα πλαίσια των ανατιμήσεων «φωτιά» στο κόστος της ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε υπερδιαπλασιασμό της επιδότησης στα 39 ευρώ ανά μήνα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες για όλα τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, η επιδότηση αυξάνεται και για τους δικαιούχους ΚΟΤ, καθώς όσοι λαμβάνουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα δουν αύξηση των 45 ευρώ ανά μήνα για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες

Υπενθυμίζεται πως για τον μήνα Σεπτέμβριο η επιδότηση στους λογαριασμούς ήταν στα 9 ευρώ για τις πρώτες 300kwh, ενώ για τον Οκτώβριο στα 18 ευρώ.

Το συνολικό κονδύλι των ενισχύσεων προς τους καταναλωτές που φθάνει ήδη στα 500 εκατ. αναμένεται να ενισχυθεί κατά 150 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, αναστέλλεται για ένα δίμηνο η πληρωμή τελών χρήσης δικτύου στο φυσικό αέριο για να υπάρξει επιπρόσθετη ανακούφιση στα νοικοκυριά.

Για τις εταιρείες αναστέλλεται για πέντε μήνες η πληρωμή ΥΚΩ, μέτρο που αφορά βιομηχανικές χρήσης χαμηλής τάσης και λοιπές χρήσης μέσης τάσης. Οι χρεώσεις για το μέτρο με κόστος 65 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά. 

Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι η χρηματοδότηση της επιδότησης θα προέλθει από τα αυξημένα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων καθώς και από το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο όσο παραμένουν ψηλά οι τιμές στο ενεργειακό χρηματιστήριο, τόσο ενισχύεται. Δηλαδή, η νέα αύξηση της επιδότησης δεν θα επιφέρει επιπλέον βάρη στον προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης: