Επικαιρότητα

28η Οκτωβρίου: Αντίσταση ενός ολόκληρου λαού

Η ιστορική 8η Μεραρχία Πεζικού (εικόνες)

Έλληνες Αξιωματικοί και οπλίται φανήτε ήρωες! ήταν η διαταγή του στρατηγού Παπάγου
28/10/2021 | 10:33

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 σηματοδοτεί την άρνηση της Ελλάδας να υποταχθεί στις αξιώσεις της Ρώμης για ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από την ελληνο-αλβανική μεθόριο.

Το τελεσίγραφο της ιταλικής πλευράς επιδόθηκε στην Ελλάδα, στις 3 τα ξημερώματα, από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι.

Οι πρώτοι έλληνες που ήρθαν σε επαφή με τα ιταλικά στρατεύματα ήταν η 8η Μεραρχία Πεζικού.

 

Φωτό: Το έμβλημα της 8ης Μεραρχίας Πεζικού
 
Τα ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αλβανία τον Απρίλιο του 1939. Ύστερα από την άρνηση της Αθήνας για ελεύθερη διέλευση, ξεκίνησε η πολιτική επιστράτευση.
 
Ο πληθυσμός όλης της χώρας αδιακρίτως φύλου και άπαντες οι οργανισμοί όφειλαν να «συντρέχωσι και συνεισφέρουσι εις την Εθνικήν Αμυναν υποκείμενοι εις πειθαρχίαν πολέμου».
 
Η ιστορικός Μαρίνα Πετράκη αναφέρει: «Με ενθουσιασμό και πάθος, που συνδαύλιζαν οι σημαίες, τα πολεμικά εμβατήρια και η φωνή του εκφωνητή στο ραδιόφωνο, ντύνονται στο χακί και ξεκινούν για το μέτωπο ωσάν να πηγαίνουν σε γιορτή. Και ήταν πράγματι γιορτή. Η πιο λαμπρή γιορτή της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Αν και είχαν στη διάθεσή τους πέντε ημέρες για να παρουσιαστούν, το ογδόντα τοις εκατό παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα».
 
 
 
Η Ημερήσια Διαταγή του στρατηγού Αλέξανδρου Παπάγου, στις 28 Οκτωβρίου 1940, κατέληγε ως εξής: "Έλληνες Αξιωματικοί και οπλίται φανήτε ήρωες!". Η διαταγή εκτελέστηκε περίτρανα.