Προγράμματα Εργασίας

Χατζηδάκης: Νέα προγράμματα κατάρτισης και θέσεις εργασίας για χιλιάδες ανέργους

Οι νέες δράσεις του υπουργείου Εργασίας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

12/10/2021 | 13:42

Live τις νέες δράσεις για ανέργους του ΟΑΕΔ, την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου και παρεμβάσεις για εργαζομένους που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Το κονδύλι για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, οι δράσεις θα ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα κι έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω δράσεις που διαμορφώνονται σε έξι άξονες είναι συμπληρωματικές με τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ (όπως πχ το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»).

Ειδικότερα, οι έξι πυλώνες του νέου προγράμματος είναι οι εξής:

 • Νέες τεχνολογίες στη μάχη για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων
 • Ψηφιακή κάρτα εργασίας
 • Κατάρτιση όπλο για την οικονομία του αύριο
 • Νέες πολιτικές για τους άνεργους
 • Σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας
 • Ισότητα για όλους

Όπως δήλωσε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, «σήμερα παρουσιάζουμε τις δράσεις του Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχούν το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά τους πολλούς. Αφορούν το κομμάτι της κοινωνίας που ζητούν κοινωνική πολιτική στην πράξη
Το πρόγραμμα του Ταμείο Ανάκαμψης για το υπουργείο Εργασίας αντιστοιχεί σε ένα προϋπολογισμό ύψους 2,6 δις. ευρώ. Το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν για αυτό το φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό πρόγραμμα. Οι δράσεις του Ταμείο θα ξεκινήσουν αμέσως τους επόμενους μήνες με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025».

Αναλυτικά:

- Ψηφιακά έργα συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ τα οποία θα συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2022 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2024. Στόχος η αναβάθμιση της καθημερινότητας εργαζομένων και ασφαλισμένων και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας.

Δημιουργείται το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας «Αριάδνη», με προϋπολογισμό 24 εκατ, ευρώ, το οποίο θα ενοποιεί τα στοιχεία απασχόλησης και ασφάλισης.

- Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για θέματα υγείας και ασφάλεια στην εργασία, με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ.

Έργα ψηφιακής αναβάθμισης e-ΕΦΚΑ

Ψηφιοποίηση των αρχείων, με προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2024. Δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ. Αναβάθμιση του ψηφιακού συστήματος ΑΤΛΑΣ, με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ που θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ψηφιακή εφαρμογή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ (web app), με την οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους.

Πιλοτική εφαρμογή της σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2022. H αρχή θα γίνει από μεγάλους κλάδους όπως οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ
Σταδιακή επέκτασή της στο σύνολο της αγοράς εργασίας

Ολόκληρη η παρουσίαση του υπουργείου Εργασίας:

Προγράμματα κατάρτισης

-1 δις. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης σε 500.000 άτομα. Στόχος 150.000 ωφελούμενοι μέχρι τέλος του 2022 να έχουν λάβει πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης

-131 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ, σε 78.000 ωφελουμένους μέχρι το 2025

Ρυθμίσεις για τους ανέργους

Σύμφωνα με κ. Χατζηδάκη «στηρίζουμε αυτούς που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα:

 • Τους νέους που αντιμετωπίζουν τη δυσκολία εύρεσης της πρώτης δουλειάς
 • Τις μητέρες που μένουν εκτός αγοράς για να φροντίσουν το παιδί τους και δυσκολεύονται να επανέλθουν
 • Τους συμπολίτες μας με αναπηρία, οι οποίοι συχνά είναι αδίκως αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας
 • Τις τοπικές κοινωνίες που καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα

Το υπουργείο Εργασίας εξασφάλισε 540 εκατ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με τις οποίες θα δημιουργήσουμε περισσότερες από 74.000 νέες θέσεις εργασίας.

Προγράμματα για τους ανέργους

 • 12.000 θέσεις πρακτικής άσκησης για νέους 18-30 ετών, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ
 • 10.000 θέσεις εργασίας 1-2 ετών για ειδικές ομάδες πληθυσμού (πχ άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης, ΑμεΑ), με προϋπολογισμό 111 εκατ. ευρώ
 • 10.000 θέσεις εργασίας 18 μηνών για μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών στη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα -περιφέρειες με το 4ο και το 50 υψηλότερο ποσοστό ανεργία στην Ευρώπη αντίστοιχα, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ
 • 15.000 θέσεις εργασίας 6 μηνών συνοδευόμενες από 3 μήνες εντατικής κατάρτισης σε τομείς υψηλής ζήτησης, με προϋπολογισμό 92 εκατ. ευρώ
 • 5.000 θέσεις εργασίας 15 μηνών στο πλαίσιο του Green Jobs Intiative, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ
 • 22.500 θέσεις εργασίας σε τοπικές οικονομίες

Για τα άτομα με αναπηρία:

- Κάρτα αναπηρίας για τουλάχιστον 180.000 ΑμεΑ

-Πρόγραμμα Προσωπικού Βοηθού για 2.000 ΑμεΑ (με την αντίστοιχη εκπαίδευση 2.000 επαγγελματιών)

Προσβασιμότητα σε:

 • 4.000 ιδιωτικές κατοικίες
 • 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας
 • 300 δημόσιους χώρους εργασίας
 • 17 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας

Για τα άτομα με διαταραχή του φάσματος του Αυτισμού:

-200 θέσεις υποστηριζόμενης απασχόλησης

Για τα παιδιά:

 • 50.000 νέες θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
 • 1.450 θέσεις σε πιλοτικό πρόγραμμα πρόωρης παιδικής παρέμβασης για παιδιά με αναπηρίες και αναπτυξιακές διαταραχές
 • 150 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών (9.000 παιδιά / έτος)
 • 50 διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης στα οποία θα μεταφερθούν 200 παιδιά με στόχο την αποϊδρυματοποίηση

Για τους αστέγους:

Ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων που παρέμειναν αχρησιμοποίητα για μεγάλο χρονικό διάστημα στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της στήριξης της στέγασης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

6. Ίσες ευκαιρίες για όλους

-Κονδύλια ύψους 60 εκατ. ευρώ

120 μονάδες παιδικής μέριμνας για βρέφη και νήπια εντός μεγάλων επιχειρήσεων για 2 έτη -Επιδότηση πρόσληψη έως 2 ατόμων για 2 χρόνια ανά επιχείρηση για την φύλαξη των βρεφών και χρηματοδότηση του απαραίτητου εξοπλισμού
Πρόγραμμα κατάρτισης 1.600.000 εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην ισότητα και τη διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας, πιλοτικά σε 100 επιχειρήσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος σημείωσε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η επένδυση στην κατάρτιση με μία μεγάλη μεταρρύθμιση, η ψηφιοποίηση των συστημάτων και η αλλαγή κινήτρων για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Το Tαμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν είναι σχέδιο ανάπτυξης, αλλά θα φέρει ανάπτυξη, δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μεγάλο κομμάτι της προσπάθειας μας είναι να περιορίσουμε την άτυπη εργασία και να τη μεταφέρουμε στην τυπική που έχει καλύτερα δικαιώματα και προοπτικές σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που ξεκινά από το Ταμείο είναι η επένδυση στην κατάρτιση, η ψηφιοποίηση των συστημάτων και μία παρέμβαση στην κοινωνική πολιτική.