Συντάξεις - Ασφάλιση

Διαμαρτυρία συνταξιούχων για τα αναδρομικά

Ένας στους τέσσερις ζει με σύνταξη έως 500 ευρώ…

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα αναδρομικά πραγματοποιούν στην πλατεία Κλαυθμώνος οι συνταξιούχοι. Οι απόμαχοι της ζωής αντιδρούν κυβερνητικές επιλογές και ζητούν να τους επιστραφούν τα ποσά που έχουν περικοπεί από τις επικουρικές συντάξεις και από τα δώρα.

Επίσης, ζητούν να προστατευθεί το εισόδημά τους, από το κύμα ακρίβειας που χτυπάει τη χώρα. Στη συγκέντρωση συμμετέχουν συνταξιούχοι τόσο του Ιδιωτικού, όσο και του Δημόσιου τομέα. Μάλιστα προγραμματίζουν πορεία διαμαρτυρίας προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα με τις περικοπές σε επικούρηση και δώρα, είναι αντικείμενο δικαστικών αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ).

Όλα αυτά, ενώ δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία επίσημα στοιχεία, σχετικά με το εισόδημα των συνταξιούχων. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σύστημα «Ήλιος», τον Σεπτέμβριο, το 46,1% των συνταξιούχων ή 1.137.364 άτομα, λαμβάνουν ως σύνταξη, ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 700 ευρώ μικτά (658 ευρώ καθαρά), το μήνα!

Ακόμα χειρότερα καθώς ένας στους τέσσερις συνταξιούχους (675.389 άτομα ή 27,4% του συνόλου), είναι υποχρεωμένοι να ζουν με συντάξεις «πείνας» έως 500 ευρώ μικτά (470 ευρώ καθαρά), σε μηνιαία βάση…

Σε ό,τι αφορά τη μέση επικουρική σύνταξη, τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» δείχνουν ότι βρίσκεται στα 194,75 ευρώ, ενώ το μέσο μέρισμα στα 102,62 ευρώ, μόλις.