Δημόσιο

ΕΣΥ: «Πράσινο φως» για 4.910 προσλήψεις

«Μάχη» στο ΣτΕ για την ειδική εμπειρία

Παράταση επικουρικών συμβάσεων και 4.000 μόνιμες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας περιλαμβάνεται στην «ατζέντα» του υπουργείου Υγείας για το αμέσως προσεχές διάστημα.
28/09/2021 | 14:15

Παράταση επικουρικών συμβάσεων και 4.000 μόνιμες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας περιλαμβάνεται στην «ατζέντα» του υπουργείου Υγείας για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θανάση Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, είναι θέμα χρόνου η έκδοση προκήρυξης για 4.000 νοσηλευτές και 910 θέσεις λοιπού προσωπικού σε νοσοκομεία και δομές υγείας.

Παράταση επικουρικών συμβάσεων - «Μάχη» στο ΣτΕ για ειδική εμπειρία

Όπως δήλωσε ο κ. Πλεύρης, πρόθεση του υπ. Υγείας είναι πως πρέπει «όλοι όσοι υπηρετούν στο σύστημα με επικουρικές συμβάσεις, να ανανεωθούν».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πλεύρης ο ακριβής χρόνος της προκήρυξης θα καθοριστεί σε λίγες ημέρες διότι το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τους όρους με τους οποίους θα υπάρξει «έξτρα» μοριοδότηση για όσου έχουν στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας με επικουρικές συμβάσεις κατά το διάστημα της πανδημίας.

Αναλυτικά ο υπουργός υγείας είπε: «Ο ακριβής χρόνος θα καθοριστεί σε λίγες ημέρες γιατί είμαστε σε μία συνεννόηση. Θα βγει και η προκήρυξη των 4.000 νοσηλευτών και των 910 λοιπού προσωπικού.

Εξετάζουμε να είμαστε και συμβατοί με το ΣτΕ, επειδή αναμένεται να υπάρξει και μοριοδότηση, διότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όσοι έχουν στηρίξει το σύστημα με επικουρικές σχέσεις όλο αυτό το διάστημα, να είναι και αυτοί οι οποίοι θα βρεθούν στο σύστημα με μόνιμες θέσεις».

«Βγαίνουνε προκηρύξεις και τι λέμε; Ότι σε αυτές τις προκηρύξεις θα συνυπολογιστεί η παρουσία τους. Για να μπορέσουν όμως να μείνουν στο σύστημα και να μην έχουμε μη συνταγματικές διαδικασίες, θα μπούν μέσω προκηρύξεων», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Και ήδη οι πρώτες προκηρύξεις βγαίνουν. 4.000 νοσηλευτές, 910 λοιπό προσωπικό. Θα βγουν και άλλες», κατέληξε.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις, σημείωσε. Ο ακριβής χρόνος δεν έχει ακόμα καθορισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μ. Γκάγκα: Επιπλέον 910 νέες θέσεις για παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό

Η αναπληρώτρια υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, αναφέρθηκε στην προκήρυξη 4.000 θέσεων νοσηλευτών για νοσοκομεία και μονάδες υγείας σε ολόκληρη την χώρα, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σχετική δημοσίευση, τηρώντας έτσι τη σχετική δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα πρόκειται να προκηρυχθούν επιπλέον 910 νέες θέσεις για παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα επίσης μέχρι το τέλος του 2021

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για παράταση συμβάσεων εργασίας επικουρικού προσωπικού σε προνοιακούς φορείς. Ειδικότερα, συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που έχουν συναφθεί, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, οι οποίες παρατάθηκαν έως την 31η.3.2021 δυνάμει του άρθρου 34 του ν. 4722/2020 (Α` 177) και ακολούθως έως την 30ή.9.2021 δυνάμει του άρθρου 109 του ν. 4790/2021 (Α΄ 48), όπως και οι συμβάσεις που συνήφθησαν κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του τελευταίου αυτού άρθρου, παρατείνονται, από τη λήξη τους, έως την 31η.3.2022.

Η παράταση των συμβάσεων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές, ούτε εμπίπτει στους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του π.δ. 164/2004 (Α` 134).