Δημόσιο

Υπ. Εργασίας - ΟΠΕΚΑ: 2.000 προσλήψεις προσωπικών βοηθών ΑμεΑ

Ποιους αφορά

Προσλήψεις 2.000 ατόμων ως προσωπικούς βοηθούς ΑμεΑ περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την «Ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας», όπως εξήγγειλε η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας για ειδικές κατηγορίες ατόμων, η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που θα συμπεριληφθούν στο νόμο για την παιδική προστασία, τα οποία και ανέλυσε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. Ασφαλώς και ξεχωρίζει το μοντέλο του «προσωπικού βοηθού» που θα δημιουργηθεί για να συνδράμει στα άτομα με αναπηρία. Τονίστηκε όμως και το σκέλος της ημι-αυτόνομης διανομής των παιδιών που διαβιούν σε δομές, με ειδική αναφορά στο σκέλος της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

Προσωπικός βοηθός: Πώς θα τους επιλέγουν οι ΑμεΑ

Η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στον προσωπικό βοηθό, για την ανάπτυξη των ατόμων με αναπηρία. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
Θα επιλέξουν οι ίδιοι οι ΑμεΑ τον προσωπικό τους βοηθό, ώστε να τους βοηθάει να πάνε στο σούπερ μάρκετ ή να μαγειρέψουν στο σπίτι τους. Το πρόγραμμα θα είναι αρχικά πιλοτικό, αφορά 2.000 άτομα με αναπηρία και αντίστοιχα 2.000 προσλήψεις προσωπικών βοηθών και κοστολογείται στα 42 εκατ. ευρώ.
 
Στον ΟΠΕΚΑ η διαχείριση του προγράμματος
 
Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, αποδέκτες των υπηρεσιών του Προσωπικού Βοηθού είναι τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και τόπου διαβίωσης.
Αναλυτικά:
  1. Καταρτίζεται ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων Υπηρεσίας Προσωπικού Βοηθού, το οποίο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Η αμοιβή του Προσωπικού Βοηθού για την παροχή της σχετικής υπηρεσίας καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ.
  2. Συστήνεται και λειτουργεί στον ΟΠΕΚΑ πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των αιτημάτων λήψης της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού και των αιτήσεων των ενδιαφερομένων να ενταχθούν στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσίας Προσωπικού Βοηθού της παρ. 3 του παρόντος, το οποίο διασυνδέεται με τα Κέντρα Κοινότητας του άρθρου 4 του ν. 4445/2016 (Α΄ 236), καθώς και με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του δημόσιου τομέα. Υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος ορίζεται ο ΟΠΕΚΑ, κατά τους ορισμούς του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και του ν. 4624/2019 (Α` 137).
Διαβάστε επίσης: