Επικαιρότητα

Σύνοδος κορυφής MED9: Ευρωπαίοι ηγέτες και η Φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα

Στην Αθήνα η Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις λόγω Συνόδου

Οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο αλλά και η κλιματική αλλαγή είναι τα βασικότερα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φιλοξενεί σήμερα η χώρα μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος: ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Στην Αθήνα έφτασε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου.

Τις συζητήσεις αναμένεται να επηρεάσει το σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν ενημερώθηκε.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και εν συνεχεία θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 15:30. Αργά το απόγευμα οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις

Απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις σήμερα Παρασκευτή, από τις 06.00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, λόγω της διάσκεψης κορυφής EuroMed 9, στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σύμφωνα με απόφαση της αστυνομίας, για λόγους «σοβαρού κινδύνου δημόσιας ασφάλειας».

Αναλυτικά:

Απαγορεύεται η πραγματοποίηση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης στις περιοχές: 

  •  Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς - λεωφόρους: Λ. Αμαλίας και Λ. Βασ. Όλγας - Λ. Βασ. Όλγας - αριστερά Λ. Βασ. Κωνσταντίνου - δεξιά Σπύρου Μερκούρη - αριστερά Μιχαλακοπούλου (έως τη συμβολή της με τη Χατζηγιάννη Μέξη) - αριστερά Χατζηγιάννη Μέξη - αριστερά Λ. Βασ. Σοφίας - δεξιά Σέκερη - Σόλωνος - αριστερά Λυκαβηττού - Αμερικής - Κολοκοτρώνη - αριστερά Βουλής - δεξιά Ναυάρχου Νικοδήμου - Φλέσσα - αριστερά Τριπόδων - Λυσικράτους - Πύλη Ανδριανού.
  • Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς - λεωφόρους: Λ. Συγγρού (στο ύψος Λ. Αμφιθέας & Λ. Κατσώνη) - Λ. Κατσώνη - Επαμεινώνδα - Λ. Ποσειδώνος (ρεύμα προς Γλυφάδα) - Λ. Απόλλωνος - Ηχούς - Λ. Αμφιθέας (έως στο ύψος της Λ. Συγγρού).

Την Κυριακή  ο αρχαιολογικός χώρος της Ακροπόλεως θα κλείσει από τις 08:00 μέχρι τις 10:30, για λόγους ασφαλείας υψηλόβαθμων ξένων αντιπροσωπειών.