Επικαιρότητα

Άνοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση εμβολίων

Αφορά στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων

Αμέσως μετά ακολουθούν τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών

Η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid19 με την τρίτη δόση του εμβολίου άνοιξε σήμερα και αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους, δηλαδή περίπου 285.000 πολίτες. Οι πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία από χθες λαμβάνουν sms στο κινητό τους για να κλείσουν τα ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Μoderna) για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις mRNA και μία δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Καρκίνος υπό αγωγή.
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
  • Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Στόχος της τρίτης δόσης η «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά τους ανοσοκατασταλμένους θα ακολουθήσει για τρίτη δόση η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.