Επικαιρότητα

«Πρώτο κουδούνι» με μέτρα και ελέγχους

Κεραμέως: Προτεραιότητα τα μαθήματα φέτος να γίνουν δια ζώσης

Ποια μέτρα ακολουθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί

«Πρώτο κουδούνι» σήμερα για τους μαθητές σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια μετά από μια σχολική χρονιά με πολύμηνη τηλεκπαίδευση λόγω της πανδημίας. Οι μαθητές προσήλθαν στα σχολεία τους και παρέμειναν σε αυτά μέχρι την τέλεση του αγιασμού.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί προσήλθαν στα σχολεία ακολουθώντας τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Έτσι μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί έπρεπε να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

Σε περίπτωση που δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Από την πλευρά τους οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, πριν από το σχολείο.

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Για τις στενές επαφές του κρούσματος προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος ως εξής:

-Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

-Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

 

«Προτεραιότητα του υπουργείου είναι τα μαθήματα φέτος να γίνουν δια ζώσης με όλα τα μέτρα ασφαλείας», αναφέρει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε μήνυμά της για τη νέα σχολική χρονιά.

«Σύμμαχός μας, η πιστή τήρηση των μέτρων από όλους και μεγάλο "όπλο", το εμβόλιο», τονίζει μεταξύ άλλων η υπουργός.