Συντάξεις - Ασφάλιση

Αναδρομικά: Από Σεπτέμβριο και βλέπουμε…

Στον e-ΕΦΚΑ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να λύσουν τον «Γόρδιο Δεσμό» του ακριβούς υπολογισμού των αυξήσεων

Για… Σεπτέμβριο φαίνεται ότι μεταφέρεται η καταβολή των αναδρομικών σε «παλιούς» συνταξιούχους, λόγω βελτίωσης των ποσοστών αναπλήρωσης.

Στον e-ΕΦΚΑ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να λύσουν τον «Γόρδιο Δεσμό» του ακριβούς υπολογισμού των αυξήσεων για τις συντάξεις, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Το πρόβλημα εστιάζεται στην μη ύπαρξη του κατάλληλου λογισμικού για να «βγουν» με ακρίβεια οι νέες, αυξημένες συντάξεις. Ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς.

Άμεσα επηρεάζονται οι «παλιοί» ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την 13 η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016). Ενός νόμου, που υπενθυμίζεται ότι αντικαταστάθηκε από το «νόμο Βρούτση», (ν.4670/2020) και με ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019. Όμως, δεν προβλέφθηκε η σωστή χρήση λογισμικού για να «τρέξουν» οι όποιες μεταβολές ποσών, και έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, αδυνατούν πρακτικά, να ενσωματώσουν στις συντάξεις αυτές, τα αναδρομικά που προκύπτουν.

Αντίθετα, φαίνεται πως ισχύει κανονικά η ημερομηνία της 27ης Ιουλίου, που έχει δώσει η διοίκηση του Φορέα για να καταβληθούν τα αναδρομικά για τους «νέους» συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που, δηλαδή όσους υπέβαλλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά την 13 η Μαΐου 2016. Ακόμα όμως, βρίσκεται σε εκκρεμότητα να καταβληθούν και οι αυξήσεις στις ίδιες συντάξεις. Το σενάριο να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, μαζί με τις συντάξεις του Αυγούστου, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου, είναι ακόμα «στο τραπέζι»…

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας, με αυξήσεις που δόθηκαν σε μόλις 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου. Αυξήσεις που κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα επίπεδα των 74 ευρώ.