Συντάξεις - Ασφάλιση

Αυξήσεις και αναδρομικά στις συντάξεις: Όλο το χρονοδιάγραμμα

Από τα τέλη Ιουνίου η καταβολή

Σταδιακά, από τα τέλη Ιουνίου, έως πιθανότατα και τον Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αυξήσεων σε περίπου 200.000 συνταξιούχους, λόγω βελτίωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στις συντάξεις τους.

Μετά από 19 μήνες λειτουργίας του «νόμου Βρούτση», που ήρθε ως συνέχεια τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, αναμένεται σε λίγες μέρες να διαπιστώσουν αυξήσεις, οι πρώτοι 50.000 «τυχεροί».

Πρόκειται για όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου», που περιόριζε τα ποσοστά αναπλήρωσης, με διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και έπρεπε να αλλάξουν.

Βέβαια, από τις παρεμβάσεις που έκανε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκύπτουν και αναδρομικά ποσά 19 μηνών. Η διαδικασία καταβολής τους δεν έχει καθοριστεί ακόμα πότε θα πραγματοποιηθεί, είναι πιθανό όμως κάτι τέτοιο να συμβεί σταδιακά, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Επίσης, έως τότε, θα δοθούν και οι όποιες αυξήσεις προκύπτουν σε άλλους 150.000 «παλαιούς» συνταξιούχους, με ημερομηνία συνταξιοδότησης πριν από την 13 η Μαΐου 2016.

Οι όποιες αυξήσεις όμως, μπορεί να είναι πραγματικές ή λογιστικές. Ειδικότερα, σε όσες περιπτώσεις συνταξιούχων υπάρχει μεγάλη προσωπική διαφορά, εάν δεν καλύπτεται από τις αυξήσεις που προγραμματίζονται, τότε η παρέμβαση θα είναι μόνο στο λογιστικό πεδίο. Δηλαδή απλώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά τους και δεν θα δουν πραγματική αύξηση «στην τσέπη».

Θα υπάρξουν όμως και συνταξιούχοι με μικρή προσωπική διαφορά ή με θετική προσωπική διαφορά, όπου θα διαπιστώνουν πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Η τελική ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων του Ιουνίου δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Με δεδομένο όμως ότι ήδη ο e-ΕΦΚΑ έχει ανακοινώσει ότι οι συντάξεις Ιουλίου, θα καταβληθούν σταδιακά 24-29 Ιουνίου, είναι πιθανό η καταβολή των αυξήσεων να γίνει με εμβόλιμη πληρωμή.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις αφορούν συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς εκεί έγιναν βελτιωτικές παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι αυξήσεις υπολογίζονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 80 ευρώ (λογιστικές ή πραγματικές). Θα υπάρξουν όμως και συνταξιούχοι που μπορεί να δουν αυξήσεις έως και 200 ευρώ το μήνα (πχ ένστολοι ή δικαστικοί ή ΔΕΚΟ ή Τράπεζες).