Συντάξεις - Ασφάλιση

Φόρος έως 55% στα αναδρομικά: Αναστάτωση σε 1 εκατ. συνταξιούχους

«Εκτόξευση» των συντελεστών φορολόγησης

Στα «κάγκελα» βρίσκονται 1 εκατ. συνταξιούχοι εξαιτίας των αναδρομικών που εισέπραξαν τον περασμένο Οκτώβριο.
 
Η επιστροφή ποσών από περικοπές που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές κρύβει «δυσάρεστες εκπλήξεις». Ο φόρος που πρόκειται να επιβληθεί στα αναδρομικά αυτά, μπορεί να ανέλθει έως και 55%, λόγω «εκτόξευσης» των συντελεστών φορολόγησης.
 
Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που κάνει λόγο για άδικη φορολόγηση ποσών που επιστράφηκαν στους συνταξιούχους, με πενταετή καθυστέρηση και χωρίς καν τον προβλεπόμενο τόκο 6% κατ’ έτος!
 
Πιο αναλυτικά, το 1 εκατ. των συνταξιούχων που έλαβαν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο (Μάιος 2015-Ιούνιος 2016), διαπιστώνουν τώρα ότι στις βεβαιώσεις αποδοχών που τους χορηγήθηκαν από τον ασφαλιστικό τους φορέα, ότι τα ποσά αυτά αναγράφονται ξεχωριστά για κάθε ένα από τα ανωτέρω έτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για κάθε ένα έτος ξεχωριστά (2015 και 2016), έως το τέλος του 2021. Θα υπάρξει σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αυτών των τροποποιητικών δηλώσεων, που πιθανότατα να τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, πιθανότατα τον Οκτώβριο.
 
Η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων «μεταφράζεται» σε νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά θα προστεθούν στα ήδη δηλωθέντα εισοδήματα των συνταξιούχων, για εκείνα τα έτη.
 
Έτσι, οι συνταξιούχοι θα βρεθούν μπροστά στη «δυσάρεστη έκπληξη» να καταβάλλουν πρόσθετο φόρο, ανάλογα με την κλίμακα φορολόγησης που θα τοποθετηθούν, σε σχέση με το συνολικό εισόδημά τους, ενώ θα πρέπει να καταβάλλουν και πρόσθετη εισφορά αλληλεγγύης.
 
Ακριβέστερα, για το 2015, τα αναδρομικά ποσά θα υπαχθούν σε φορολόγηση με τους συντελεστές 22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε τότε και για το 2016 τα αναδρομικά θα υπαχθούν σε φορολόγηση με τους συντελεστές 22% έως 45% που ίσχυε..
 
Επιπρόσθετα όμως θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης (1%- 4% για το το 2015 και 2,2% – 10% για το 2016). Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει συνολική πρόσθετη φορολόγηση, έως 55%, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε συνταξιούχου!
 
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απέστειλε για το συγκεκριμένο θέμα επιστολή διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει την εξαίρεση από την φορολογία εισοδήματος των αναδρομικών ποσών που εισπράχθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 και αφορούν στις περικοπές που έγιναν το διάστημα Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016.