Επικαιρότητα

Τηλεργασία: Μειώνεται στο 25%

Όσα πρέπει να ξέρετε

Μειώνεται από το 50% στο 25% το ποσοστό της τηλεργασίας
28/05/2021 | 19:00

Μειώνεται από το 50% στο 25% το ποσοστό της τηλεργασίας, αποκάλυψε σήμερα Παρασκευή (28/5) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας covid-19 στη χώρα. 

Πότε θα εφαρμοστεί το 25% στην τηλεργασία

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χαρδαλιά η τηλεργασία σε ποσοστό 25% θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα η τηλεργασία ισχύει σε ποσοστό 50%. 

Τι ισχύει μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαϊου 

Παράταση έως 31 Μαΐου 2021 στην τηλεργασία προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας.

Κανόνες και πρόστιμα:

α) Επιχειρήσεις-εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31/05/2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους - σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα - σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων.

β) Για την ορθή τήρηση των προαναφερομένων, οφείλουν να προαναγγείλουν, πριν από την έναρξη της εργασίας, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό.

γ) Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται υποχρεωτικά για το μήνα Μάιο, κατά την έναρξη και τη λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Διαβάστε επίσης: