Προγράμματα Εργασίας

Σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη το εργασιακό νομοσχέδιο!

Όλες οι αλλαγές

Την Τετάρτη, αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας, να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του workenter.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία, έτσι ώστε να ενημερωθεί με σαφήνεια η κοινή γνώμη για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, αλλά και να περιοριστούν οι «τριβές» που έχουν προκύψει από τις διαρροές που έχουν γίνει έως τώρα.

Στόχος είναι να αναδειχθούν οι παρεμβάσεις που θα εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου και οι οποίες εστιάζονται στο σκέλος της ισορροπίας ανάμεσα στην επαγγελματική και στην οικογενειακή ζωή. Μάλιστα, ο Κωστής Χατζηδάκης, προσανατολίζεται να δώσει ξεχωριστή συνέντευξη τύπου, έτσι ώστε να εξηγήσει όσο γίνεται καλύτερα τις αλλαγές που προωθούνται. Ουσιαστικά, ο υπουργός Εργασίας θα επιμείνει ότι το 8άωρο και οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, που έχουν αποτελέσει πεδίο έντονης αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι απολύτως προστατευμένα.

Αυτό που αλλάζει είναι το δικαίωμα που θα έχει εφεξής ο εργαζόμενος να ζητάει μείωση των ημερών εργασίας του, με αύξηση του χρόνου ημερήσιας απασχόλησης στις 10 ώρες, χωρίς όμως να αλλάζει ο μισθός του!

Αλλαγές έρχονται και στο πεδίο των υπερωριών, με αύξησή τους στις 150 ανά έτος, από 120 που είναι σήμερα.

Επίσης, τίθεται σε εφαρμογή η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, μέτρο που εκτιμάται ότι θα συνδράμει ώστε να περιοριστεί η παράνομη υπέρβαση ωραρίου.

Στις παρεμβάσεις που θα εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου, σημαντική θέση κατέχουν οι αλλαγές στις γονικές άδειες. Θα υπάρχει ρύθμιση για άδεια πατρότητας 14 ημερών, ενώ θα απαγορεύεται η απόλυση πατέρα, έως και έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού του.

Στο συνδικαλιστικό πεδίο, οι αλλαγές που προωθούνται εστιάζονται στη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου μελών για εργαζόμενους, αλλά και εργοδοτικούς Φορείς. Στόχος είναι να γίνει πιο δίκαιη η λήψη αποφάσεων από τα μέλη μιας επιχείρησης ή ενός κλάδου και να εξανεμιστούν τα σωματεία-σφραγίδες που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει κατά το παρελθόν, το συνδικαλιστικό κίνημα.