Επικαιρότητα

Απαντήσεις για εργασιακά, 8ωρο και συντάξεις

Δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας

Στην «τελική ευθεία» φαίνεται ότι έχει μπει η κατάθεση του νομοσχεδίου με όλες τις αλλαγές στα εργασιακά. Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε ότι το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 8αώρου. Άλλωστε η βάση του νομοσχεδίου είναι η διατήρηση της πενθήμερης εργασίας και της εβδομαδιαίας απασχόλησης των 40 ωρών.

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε για «σουρεαλιστική συζήτηση» που προωθείται από την αντιπολίτευση και αναφέρεται σε ενδεχόμενη κατάργηση του 8αώρου και των συλλογικών συμβάσεων. Ειδικά για το «φλέγον θέμα» της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Επίσης, πρόσθεσε ότι το 54% των επιχειρήσεων όλης της Ευρώπης κάνει χρήση του συγκεκριμένου μέτρου.

Η βασική αλλαγή που προωθείται είναι ότι στο εξής ο εργαζόμενος, όπου δεν υπάρχει συνδικάτο, θα μπορεί να ζητήσει ο ίδιος να διευθετηθεί ο χρόνος εργασίας του. Επίσης, θα μπορεί να αρνηθεί ανάλογη πρόταση από τον εργοδότη του χωρίς να έχει κάποια επίπτωση.

Σε ό,τι αφορά τις αμειβόμενες υπερωρίες, το ανώτατο όριο αυξάνεται στις 150, από 120 που είναι σήμερα, ενώ καθιερώνεται και η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ταυτόχρονα, για να μπορεί να γίνει καλύτερος έλεγχος του ωραρίου, τίθεται σε ισχύ η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στο πλαίσιο που δημιουργείται ώστε να προστατεύεται ο εργαζόμενος από τον κίνδυνο της απόλυσης. Την ίδια στιγμή θα υπάρχουν στο σχέδιο νόμου ξεχωριστές διατάξεις που αφορούν τους γονείς που εργάζονται. Τέτοιες είναι οι ειδικές άδειες μετ’ αποδοχών που θα χορηγούνται και στους δύο γονείς, αλλά και η απαγόρευση απόλυσης των νέων γονέων.

Πότε τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφορικά με τα αναδρομικά που έχουν ανακύψει για χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης του επανυπολογισμού της σύνταξής τους, προανήγγειλε ότι οι όποιες αυξήσεις προκύψουν, αυτές θα καταβληθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διαδικασία της καταβολής αναδρομικών και για συνταξιούχους που επιλέγουν την παράταση του εργασιακού τους βίου.

Εκκρεμείς συντάξεις

Σε ό,τι αφορά το τεράστιο θέμα της απονομής εκκρεμών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας, εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί πολύ γρήγορα. Μάλιστα, τόνισε ότι όταν η κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη ανέρχονταν στις 190.000, ενώ έχουν υποχωρήσει στις 139.000, σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου.