Επικαιρότητα

Απλήρωτοι λόγω... κορονοϊού! - Στην Ελλάδα του 2021

Και χωρίς πρόσβαση στα δωρεάν self test

Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, μέσω κοινωφελούς, δεν έχουν την απαραίτητη "θωράκιση"

Εργάζονται μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Νόσησαν, άθελά τους φυσικά, από κορωνοϊό ή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ως αποτέλεσμα αυτής της άτυχης στιγμής, ήταν να μπουν σε καραντίνα, όπως ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Όμως, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, βρέθηκαν μπροστά και σε μια άλλη, αναπάντεχη, «ποινή»: Πέρασαν το Πάσχα με περικοπή μισθού!

Η σχετική καταγγελία έγινε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, Γιώργο Μακράκη, τονίζοντας ότι «η ισότητα στην εργασία, την αμοιβή και τα εργασιακά δικαιώματα παραμένουν ζητούμενα στην Ελλάδα». 

Μπορεί το πρόγραμμα να παραταθεί γι’ αυτές τις μέρες της υποχρεωτικής καραντίνας αλλά η ουσία παραμένει. Οι εργαζόμενοι που νόσησαν ή που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, υπέστησαν ανεξήγητες οικονομικές απώλειες, αρκετοί εξ αυτών και κατά τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα. 

Συνολικά, στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας συμμετέχουν 36.500 ωφελούμενοι. Εργάζονται σε φορείς του δημοσίου, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε ευρύτερους φορείς όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η σύμβασή τους έχει διάρκεια οχτώ μήνες. Μόλις προ ημερών το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε την παράταση του εν λόγω προγράμματος, για άλλο ένα δίμηνο. Παρόλ’ αυτά δεν υπήρξε σχετική πρόβλεψη για όσους νόσησαν ή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, για τους οποίους υπήρξε η ανάλογη περικοπή μισθού, για τις ημέρες της καραντίνας…

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι για όσους εργαζόμενους δουλεύουν μέσω προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στο δημόσιο, δεν υπάρχει η πρόβλεψη για δωρεάν πρόσβαση στα self test! Άρα υπάρχει ένα τεράστιο υγειονομικό κενό στο σύστημα, με κίνδυνο διασποράς της νόσου, πέρα από την πασιφανή αδικία, μέσω της δημιουργίας υπαλλήλων «δύο ταχυτήτων», απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας.