Συντάξεις - Ασφάλιση

Ο κορωνοϊός «εκτόξευσε» τις δαπάνες για συντάξεις

Αιτία η κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ της χώρας

Υπολογίζεται ότι εντός δεκαετίας, οι δαπάνες για παροχή συντάξεων θα φτάσουν στο 13,8%, προσεγγίζοντας σε σημαντικό βαθμό το 12,7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος

Οι δαπάνες για την καταβολή συντάξεων, εκτινάχθηκαν στο 18% του ΑΕΠ το 2020, από 16,1% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Αιτία αυτής της σημαντικής αύξησης είναι η κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ της χώρας (-9,7%) που συντελέστηκε το 2020, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, που έλαβε η κυβέρνηση.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση, διαδραμάτισε και η καταβολή αναδρομικών που πραγματοποιήθηκε την
προηγούμενη χρονιά, λόγω δικαστικών αποφάσεων που δικαίωσαν τους συνταξιούχους.

Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2021-2024 που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών. Εάν βέβαια ομαλοποιηθεί η κατάσταση η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η δαπάνη για τις συντάξεις θα υποχωρήσει ραγδαία.

Υπολογίζεται ότι εντός δεκαετίας, οι δαπάνες για παροχή συντάξεων θα φτάσουν στο 13,8%, προσεγγίζοντας σε σημαντικό βαθμό το 12,7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Φυσικά, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και οι προβλέψεις για θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, κάτι που θα αποτυπωθεί και σε ανάλογη αύξηση του ΑΕΠ.

Στο κείμενο που κατατέθηκε στην ΕΕ, γίνεται αναφορά και στις δαπάνες για ηλικίες χωρίς σύνταξη, που από το 8,4% του ΑΕΠ, υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσουν στο 8,1% του ΑΕΠ έως το 2070, άρα θα κινηθούν μάλλον σε σταθεροποιητικά επίπεδα.

Αναφορικά με τις εισφορές, διαπιστώθηκε ότι το 2020 κάλυψαν το 8,4% του ΑΕΠ. Μετά τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα περιοριστούν στο 7,9% του ΑΕΠ, έως το μακρινό 2070.

Στο σκέλος της υγειονομικής περίθαλψης, οι δαπάνες επίσης θα έχουν μικρή μεταβολή. Το 2020 υπολογίστηκαν στο 5% του ΑΕΠ και υπολογίζεται ότι δεν θα αυξηθούν πάνω από το 5,4% του ΑΕΠ της χώρας.