Επικαιρότητα

Οι εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην 24ωρη απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς συμμετέχει και η ΕΣΗΕΑ

Όχι μόνο διαφορετικές συγκεντρώσεις, αλλά ακόμα και σε διαφορετικές μέρες θα εορταστεί φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά! Η υποχρεωτική αργία, μεταφέρθηκε από το υπουργείο Εργασίας για την Τρίτη, 4 Μαΐου, καθώς η φετινή 1η Μαΐου συνέπεσε με το Μεγ. Σάββατο.

Η ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη απεργία για την ίδια ημέρα (Τρίτη 4 Μαΐου). Κύρια αιτήματα, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ελέω επίμαχου νομοσχεδίου που επίκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, αλλά και η υγειονομική προστασία των εργαζομένων. Στην απεργία της Τρίτης συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι, καθώς σχετική αναγγελία έγινε από την ΕΣΗΕΑ.

Όμως το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ξεχωριστή κινητοποίηση δύο ημέρες αργότερα και έτσι προκήρυξαν 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Μάλιστα, το ΠΑΜΕ, έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί, δίνοντας έμφαση στο οκτάωρο και σε ενδεχόμενη κατάργησή του. Μία ώρα μετά, στις 11 το πρωί, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαύθμωνος.

Υπενθυμίζεται ότι στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις πολεοδομίες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Εφορίες. Μαζί τους, οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ.

Απεργίες και στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με «βήμα σημειωτόν» αναμένεται να κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα το διήμερο των εορτασμών της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τόσο την Τρίτη 4 Μαΐου, όσο και την Πέμπτη 6 Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας, που θα δυσχεράνουν τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα. Πιο αναλυτικά:

Την Τρίτη, 4 Μαΐου, θα ισχύουν τα εξής:

  • Λεωφορεία – Μετρό: Θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
  • Τραμ: Θα μείνει ακινητοποιημένο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.
  • Προαστιακός: Δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια λόγω 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.
  • Τρόλεϊ –Ηλεκτρικός: Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απόφαση για κινητοποίηση.

Την Πέμπτη 6 Μαΐου θα ισχύουν τα εξής:

  • Μετρό, ηλεκτρικός, τρόλεϊ και τραμ: Θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία.
  • Πλοία: Δεμένα στα λιμάνια λόγω 24ωρης απεργίας.
  • Λεωφορεία: Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απόφαση για κινητοποίηση.