Δημόσιο

Το workenter.gr τιμά την 1η Μάη

Εργατική Πρωτομαγιά

Την 1η Μάη τιμά το workenter, συμμετέχοντας στη συμβολική απεργία, προς ανάμνηση των αγώνων του εργατικού κινήματος, στην Ελλάδα και διεθνώς.
04/05/2021 | 07:04

Την 1η Μάη τιμά το workenter, συμμετέχοντας στη συμβολική απεργία, προς ανάμνηση των αγώνων του εργατικού κινήματος, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις στο Σικάγο

Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας ωράριο εργασίας οκτώ ωρών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Η πρώτη του Μάη είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

Το 1884, το συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας έλαβε την απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ.

Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".

Την 4η Μαΐου του 1886, ημέρα Σάββατο, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1.350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα και περίστροφα.

Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Τότε, μια χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε από την πλευρά των διαδηλωτών εναντίον των ένστολων. Σκοτώθηκαν επί τόπου επτά αστυνομικοί. Συνάδελφοί τους, στην συνέχεια, άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση.

Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων, αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες. Επισήμως, επαληθεύτηκε μόνο ότι έχασαν τη ζωή τους οκτώ αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές.

Η ΕΣΗΕΑ τιμά την 1η Μάη

Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά η ΕΣΗΕΑ έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.