Επικαιρότητα

Εμβόλιο Covid: Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού στις ηλικίες 30-39 ετών

AstraZeneca: Ποιοι θα μπορούν να κλείνουν νωρίτερα το ραντεβού της β΄δόσης - Συστάσεις προς τις γυναίκες που είναι έγκυοι από την Επιτροπή

Άνοιξε σήμερα Μεγάλη Τρίτη η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19, για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών
27/04/2021 | 09:42

Ανοίγει στις 29 Απριλίου η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ενώ από 1η Μαΐου αρχίζουν εμβολιασμοί για τις ηλικίες 45-49 με εμβόλιο AstraZeneca. Πότε θα ενταχθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Άνοιξε σήμερα Μεγάλη Τρίτη η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19, για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι ενημερωτικά SMS για το ραντεβού εμβολιασμού στάλθηκαν από χθες το βράδυ σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Στα άτομα της ηλικιακής αυτής ομάδας δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα απ ότι είχε καθοριστεί με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, δεδομένου, ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. Σημειώνεται ότι κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού του σήμερα, μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.

Δείτε επίσης: Ισραήλ-Pfizer: Ερωτηματικά για περιστατικά φλεγμονών στην καρδιά

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιοι θα μπορούν να κλείνουν νωρίτερα ραντεβού για τη δεύτερη δόση

Το πλάνο στην συνέχεια είναι τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου να ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η ίδια διαδικασία, δηλαδή, με τους 30-39.

Όπως ορίζει η διαδικασία προτεραιόποιησης, το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49, έτσι ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια: Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, το οποίο θα χορηγείται από 5 Μαΐου.

rapidtest

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους. Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Επιτροπή Εμβολιασμών: Να αποφεύγουν οι έγκυες τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson

Τονίζεται ότι από χθες υπάρχει σύσταση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τις γυναίκες που κυοφορούν ώστε να μην κάνουν το εμβόλιο των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Η γενικότερη σύσταση θα είναι οι γυναίκες που είναι έγκυοι να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με αδενοϊό, σαν αυτό της AstraZeneca.

Τις σχετικές συστάσεις έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ωστόσο πως τα εμβόλια είναι ασφαλή κατά 99%, υπολείπονται όμως σε ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την ασφάλεια αυτή.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της κυρίας Μαρίας Θεοδωρίδου:

Nωρίτερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Θανάσης Σκουτέλης, μιλώντας στο Mega, εξηγώντας τους λόγους που η Επιτροπή προχωρεί στη σύσταση αυτή, σημείωσε πως η εγκυμοσύνη είναι μια θρομβογόνος κατάσταση και υπάρχουν ήδη έγκυοι που παράλληλα εντάσσονται και σε ευπαθείς ομάδες ή λόγω των δραστηριοτήτων τους χρειάζεται να εμβολιαστούν.

Διαβάστε επίσης: