Προγράμματα Εργασίας

Αυξάνονται ΚΕΑ και επίδομα παιδιού - Ποιους περνάει σε νέα κλίμακα ο ΟΠΕΚΑ

Οι νέες δράσεις που προγραμματίζονται για φέτος

Οι κομβικές παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας
08/04/2021 | 14:49

Αύξηση στο επίδομα παιδιού και στο ΚΕΑ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) προβλέπει ο ενισχυμένος προϋπολογισμός προνοιακών επιδομάτων και κοινωνικής αλληλεγγύης για το 2021. Ειδικότερα, ο φετινός προϋπολογισμός του ΟΠΕΚΑ για τα προνοιακά επιδόματα και την κοινωνική αλληλεγγύη είναι αυξημένος κατά 22% σε σχέση με το 2020, φτάνοντας στα 4,03 δισ. ευρώ το 2021.

«Τα κονδύλια για την κοινωνική προστασία αυξήθηκαν κατά 22% το 2021, ενώ παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το επίδομα γέννησης, μέτρα στήριξης των πολυτέκνων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, που επισκέφθηκε χθες μαζί με την υφυπουργό  Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Κωστής Χατζηδάκης

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε τις νέες δράσεις για την προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Κάρτα Αναπηρίας, ο Προσωπικός Βοηθός, παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για διάφορα θέματα κοινωνικής πολιτικής, προγράμματα αποϊδρυματοποίησης, παιδικής προστασίας, κατάρτισης και διασύνδεσης των πιο ευάλωτων με την αγορά εργασίας, στέγασης, πρώιμης διάγνωσης και ένταξης των πολιτών με αναπηρία στον κοινωνικό και επαγγελματικό ιστό.

Οι κομβικές παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας προβλέπουν αύξηση κατά σχεδόν 620 εκατ. στα αντίστοιχα κονδύλια σε σχέση με το 2020, με αυξήσεις σε όλο το εύρος επιδομάτων και ενισχύσεων. Ενδεικτικά:

Χρήματα

Οι νέες δράσεις που προγραμματίζονται για φέτος

  1. Αυξάνονται τα επιδόματα παιδιού και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  2. Προσωπικός Βοηθός: Βρίσκεται υπό επεξεργασία η νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίσει τον Προσωπικό Βοηθό, ενισχύοντας την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ και αποτρέποντας την περιθωριοποίηση και ιδρυματοποίησή τους. Το φθινόπωρο αναμένεται η έναρξη πιλοτικού προγράμματος, με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
  3. Μητρώο Αναπηρίας: Δημιουργείται Μητρώο Αναπηρίας, ώστε το κράτος για πρώτη φορά να γνωρίζει πόσα ΑμεΑ υπάρχουν στην χώρα και πώς κατανέμονται γεωγραφικά, ώστε να μπορεί στοχευμένα να υλοποιεί πολιτικές.
  4. Κάρτα Αναπηρίας: Θεσμοθετείται η Κάρτα Αναπηρίας, ενιαία αποδεκτή από όλους τους φορείς οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε ΑμεΑ που θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο/πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα, διευκολύνοντας τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους. Συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση.
  5. Πρώιμη Παρέμβαση: Δημιουργείται ολοκληρωμένο πλαίσιο Πρώιμης Παρέμβασης για τα παιδιά με αναπηρία και με αναπτυξιακές διαταραχές. Ήδη εξασφαλίστηκε τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την θεσμοθέτηση και αναμένεται η χρηματοδότηση της υλοποίησης των προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης
  6. Επίδομα Αναδοχής: Καθολική χορήγηση επιδόματος μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ελέγχεται από τον ΟΠΕΚΑ.
  7. Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για εφήβους: Δημιουργείται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία τους.
  8. Νέα τμήματα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: Έχουν ήδη ενταχθεί προτάσεις που αντιστοιχούν σε 9.529.345 ευρώ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος (τέλος 2021) αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί συνολικά 175 νέα τμήματα βρεφικής φροντίδας για 2.068 βρέφη και 44 νέα τμήματα παιδικής φροντίδας για 1.042 νήπια.
  9. Ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνικής πρόνοιας: Δημιουργείται ενιαία ψηφιακή πύλη κοινωνικών παροχών (εύκολη πρόσβαση των πολιτών). Προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΑ. Προωθείται Ενιαία ψηφιακή πύλη παροχών για ΑμεΑ

Επίδομα παιδιού: Η μείωση των εισοδημάτων φέρνει αυξήσεις

Σημαντική αύξηση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού ανάλογη με την αισθητή μείωση των εισοδημάτων για χιλιάδες εργαζόμενους καταγράφεται και για το 2021, στα πλαίσια των αναστολών συμβάσεων, του προγράμματος Συν-Εργασία και των ειδικών ρυθμίσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση στην οικονομία.

Τονίζεται ότι οι αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού αυξήθηκαν κατά χιλιάδες, ενώ η λίστα των δικαιούχων αναμένεται να διευρυνθεί κατά 160.000 ωφελούμενους, ξεπερνώντας συνολικά τους 900.000.

Βασική αιτία είναι τα σημαντικά χαμηλότερα εισοδήματα που κατέγραψαν χιλιάδες εργαζόμενοι το 2020, σε σχέση με εκείνα που απέκτησαν το 2019.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πολλούς δικαιούχους αλλάζει η εισοδηματική κλίμακα, καθώς ταυτόχρονα αλλάζουν τα εισοδηματικά όρια. Ωφελούνται ειδικότερα τα νοικοκυριά τα εισοδήματα των οποίων ήταν λίγο ή πολύ υψηλότερα από τα εισοδηματικά όρια που τίθενται για τη λήψη του επιδόματος παιδιού.

Διαβάστε επίσης: