Συντάξεις - Ασφάλιση

Μπάχαλο στο υπ. Εργασίας με την απονομή των συντάξεων από ιδιώτες (λογιστές)

Και το πρόβλημα παραμένει: 450.000 εκκρεμότητες

Πώς θα αμείβονται όσοι επιλεχθούν και ποιοι τελικά θα υπογράφουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας; Είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν

Στο υπουργείο Εργασίας προσπαθούν να διαχειριστούν την ουσία του προβλήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν. Η γνωστοποίηση της είδησης ότι θα ενταχθούν οι ιδιώτες στη διαδικασία απονομής των συντάξεων (λογιστές και δικηγόροι), έχει πολλές παραμέτρους.

Η βασικότερη ίσως εξ αυτών είναι πώς θα αμείβονται όσοι επιλεχθούν και ποιοι τελικά θα υπογράφουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπροστά στον ορατό κίνδυνο να υπάρξουν λάθη που θα οδηγήσουν τους συνταξιούχους (ξανά) στα κάγκελα.

Προφανώς το γεγονός ότι έχουν φτάσει τις 450.000 οι εκκρεμότητες στην απονομή των συντάξεων (κύριων, επικουρικών, εφάπαξ και παράλληλη ασφάλιση), είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Όμως από τον τρόπο διαχείρισης του θέματος προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το workenter.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι προ διημέρου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και εκπροσώπων από τους κλάδους των λογιστών και των δικηγόρων.

Εκεί τέθηκαν όλα τα προβλήματα και τονίστηκε η όποια συμμετοχή τους στην απονομή των συντάξεων να περιοριστεί στη συγκρότηση του σχετικού φακέλου (πχ εύρεση ενσήμων) και όχι στην υπογραφή της οριστικής απόφασης. Πρόκειται για ένα θέμα με κίνδυνο αντισυνταγματικότητας, αφού τονίζεται ότι η σύνταξη αποτελεί «δημόσιο αγαθό», άρα η όποια εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, μπορεί να προκαλέσει νομικές αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή όμως ετέθη και θέμα πληρωμής των ιδιωτών που θα εισαχθούν σε αυτό τον πολύ ιδιαίτερο τομέα του δημοσίου. Μία από τις προτάσεις που κατατέθηκε ήταν μέχρι και να δίνουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι ένα ποσό, ώστε να απονεμηθεί η σύνταξή τους από τους ιδιώτες! Προφανώς, η πρώτη απάντηση του υπουργείου Εργασίας ήταν αρνητική, καθώς κάτι τέτοιο θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων από χιλιάδες δικαιούχους συντάξεων, που περιμένουν επί σειρά ετών να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν. Όμως το γεγονός ότι υπάρχουν συζητήσεις στο υπουργείο Εργασίας για μια σειρά από τέτοια ζητήματα, προφανώς και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά…