Προγράμματα Εργασίας

Επίδομα παιδιού: Ανάπηρα παιδιά το χάνουν, λόγω πανδημίας

Προβληματική η λειτουργία των ΚΕΠΑ

Μένουν χωρίς επίδομα πολλά ανάπηρα παιδιά, που για πρώτη φορά κάνουν αίτηση.

Πολλά ανάπηρα παιδιά στερούνται το επίδομα παιδιού, ελέω πανδημίας και προβληματικής λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, τον Μάρτιο του 2020, ανοιγοκλείνουν κατά διαστήματα κατά τη γνωστή τακτική του «ακορντεόν» που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλη την κοινωνία, με αποτέλεσμα αδυναμία έκδοσης  αποφάσεων χορήγησης πιστοποιητικών ποσοστού αναπηρίας. Ως συνέπεια είναι να μένουν χωρίς επίδομα πολλά ανάπηρα παιδιά, που για πρώτη φορά κάνουν αίτηση.

Όπως έγινε γνωστό με ερώτηση που υπέβαλλαν στη Βουλή 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της τέως αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύς, Θεανώς Φωτίου, τα ΚΕΠΑ παρατείνουν αυτοδίκαια με ΠΝΠ τις πιστοποιήσεις αναπηρίας που έληξαν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με βάση τις παρατάσεις αυτές, όσοι λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, συνεχίζουν να τα εισπράττουν κανονικά κάθε μήνα.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίδομα παιδιού το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, θα έπρεπε να αποδίδεται και μετά την ενηλικίωση του τέκνου.

Δηλαδή, όπως διαπιστώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο ίδιος φορέας εφαρμόζει σε ένα μόνο από τα προγράμματά του το νόμο και σε άλλο όχι. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αδυνατεί να εφαρμόσει καθολικά το νόμο και να συντονίσει δύο πληροφοριακά συστήματα του ίδιου οργανισμού».

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ οι ανάπηροι δεν προτεραιοποιήθηκαν στους εμβολιασμούς, ενώ και για το 2021 η δαπάνη για την αναπηρία είναι μειωμένη κατά 88 εκατ. ευρώ έναντι της δαπάνης του 2019.

«Είχαμε πρόσφατα ένα ανάπηρο παιδί νεκρό από τον κορονοϊό σε Σχολείο Ειδικής Αγωγής του Πειραιά και πλήθος κρουσμάτων σε μαθητές και εργαζόμενους σε σχολεία Ειδικής Αγωγής γιατί τα μέτρα προφύλαξης στις σχολικές αυτές μονάδες που συνεχίζουν -και ορθώς- να λειτουργούν είναι ελλιπέστατα και ο κίνδυνος καθημερινά μεγάλος. Και έρχεται τώρα αυτή η αδικία να αποδείξει, για άλλη μια φορά, την ουσιαστική αδιαφορία προς τους ανάπηρους και τις ανάγκες τους».

Διαβάστε επίσης: