Προγράμματα Εργασίας

Προγράμματα για ανέργους και λύση στις συντάξεις

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη - Χατζηδάκη

Το υπουργείο Εργασίας είναι το δεύτερο που επισκέπτεται ο πρωθυπουργός μετά τον ανασχηματισμό, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεεται στο χαρτοφυλάκιο

Το τεράστιο πρόβλημα με τις απονομές συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα προσπαθεί, αποτέλεσε βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Εργασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία και του πρωθυπουργού, έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί project manager που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό.

Είναι προφανές ότι οι 360.000 εκκρεμότητες σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ λειτουργούν περίπου ως «θηλιά στο λαιμό» του Φορέα και αναζητείται άμεσα λύση για τον περιορισμό τους. Μάλιστα, είναι τόσο έντονο το πρόβλημα ώστε ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «νέα ΔΕΗ» το θέμα των εκκρεμών συντάξεων σε αυτό το υπουργείο!

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Χατζηδάκη είχε διάρκεια πάνω από δύο ώρες. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας είναι το δεύτερο που επισκέπτεται ο πρωθυπουργός μετά τον ανασχηματισμό. Είχε προηγηθεί το υπουργείο Εσωτερικών, όπου επισκέφθηκε και εκεί το νέο υπουργό, Μάκη Βορίδη.

Είναι προφανές ότι με αυτή την παρουσία του, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει έμφαση σε ένα κοινωνικό υπουργείο που διαχειρίζεται σωρεία προβλημάτων, τόσο ασφαλιστικού, όσο και συνταξιοδοτικού, αλλά και εργασιακού ενδιαφέροντος.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιηθούν χωρίς δισταγμό πόροι και προσωπικό για την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων.

Έρχονται νέα προγράσμματα για ανέργους

Σε ότι αφορά στην απασχόληση την επομένη της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να σπάσουν τα στερεότυπα και οι επιδοματικές πολιτικές, ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες.

Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε εθνική πρόκληση την ανάκαμψη της οικονομίας, επισήμανε ότι κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή, ενώ αναφέρθηκε στα ειδικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην αγορά εργασίας δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το 2020 δημιουργήθηκαν 93.000 περισσότερες θέσεις εργασίας παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικράτησαν.

Η ατζέντα του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει πακέτο έξι μέτρων, η υλοποίηση των οποίων θα επιταχυνθεί.

Πρόκειται για:

  • Το εργασιακό νομοσχέδιο (αναμένεται εντός του Μαρτίου)
  • Την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων
  • Την αλλαγή του καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης (το σχετικό ν/σ αναμένεται έως τον Ιούνιο)
  • Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου επαγγελματικής κατάρτισης
  • Την προώθηση ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας και
  • την νομοθετική κατοχύρωση από την χώρα μας της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά των διακρίσεων και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας