Προγράμματα Εργασίας

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα δοθεί στους δικαιούχους

Τι ισχύει για τους καλλιτέχνες

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο.
21/01/2021 | 10:46

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο.

Εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Ιανουάριο μέχρι και 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ.

Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που άνοιξαν τη Δευτέρα. 18 Ιανουαρίου μπορούν να επαναφέρουν στη εργασία όλους ή τμήμα των εργαζομένων τους, καθώς ως πληττόμενες μπορούν να διατηρούν όσους εργαζόμενους θέλουν σε αναστολή σύμβασης, έως και το 100% αν παραμείνουν σε εθελοντική βάση κλειστές.

Όσοι εργαζόμενοι επανέλθουν στην εργασία τους δικαιούνται αποζημίωση για την περίοδο 1-17 Ιανουαρίου, δηλαδή 303 ευρώ.

Πότε η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης αναμένεται να πληρωθούν εντός του πρώτου 15θήμερου του Φεβρουαρίου.

Για κάθε ημέρα αναστολής η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι 17,8 ευρώ.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ανάλογα με τα τοπικά, τα κλαδικά και το εθνικό lockdown καθώς οι επιχειρήσεις υποβάλλουν μια δήλωση για την περίοδο που είναι κλειστές με κρατική εντολή και δεύτερη δήλωση για την περίοδο που είναι ανοιχτές αλλά πληττόμενες.

Δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή κλείσιμο κλάδων και επιχειρήσεων λαμβάνονται ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών, οι λίστες με τους κλειστούς και πληττόμενους ΚΑΔ διαμορφώνονται ανά εβδομάδα και προς το παρόν για την περίοδο 18 – 25 Ιανουαρίου.

Τι ισχύει για τους επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού

Οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  έως και 10 Ιανουαρίου 2021 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, υποβάλλουν  μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο, από τις 19 Ιανουαρίου έως και 31 Ιανουαρίου 2021.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι όσοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Είναι εγγεγραμμένοι από 13 Μαΐου 2020 έως και 10 Ιανουαρίου 2021, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.   

Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά την διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Διαβάστε επίσης: