Προγράμματα Εργασίας

Συντάξεις: Στο... κόκκινο ο e-ΕΦΚΑ

Θα υποβάλλονται 15.000 αιτήσεις το μήνα!

Τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απονεμήθηκαν άλλες 20.842 συντάξεις

Το 2021 αναμένεται να είναι ένα έτος, κατά το οποίο οι αιτήσεις για απονομή σύνταξης, θα αυξηθούν δραματικά. Ήδη τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, θα υποβάλλονται περίπου 15.000 αιτήσεις το μήνα! Με δεδομένο ότι ήδη ανέρχονται στις 360.000 οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις απονομές κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ καθίσταται σαφές ότι ο e-ΕΦΚΑ κινδυνεύει με… εμπλοκή.

Τα «θετικά σημάδια» του τελευταίου διμήνου του 2020, ως προς τις απονομές συντάξεων, ευελπιστούν ότι θα διατηρηθούν και το τρέχον έτος. Διαφορετικά, όχι μόνο δεν θα υποχωρήσουν οι περίπου 360.000 εκκρεμότητες σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, αλλά θα αυξηθούν και άλλο, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό τοπίο στην Κοινωνική Ασφάλιση, εντείνοντας τη δυσαρέσκεια στους συνταξιούχους.

25.000 συντάξεις κάθε μήνα!

Ακριβέστερα, οι εκτιμήσεις θέλουν να υποβάλλονται κατά μέσο όρο, περίπου 15.000 αιτήσεις απονομής συντάξεων εντός του 2021. Για να μπορέσει το σύστημα να απορροφήσει αυτό τον τεράστιο όγκο, αλλά ταυτόχρονα και να μειώσει τις ήδη υπάρχουσες αιτήσεις που έχουν μείνει στα… αζήτητα, πρέπει να μπορέσει να απονείμει πάνω από 25.000 αιτήσεις σε μηνιαία βάση.

Τα στοιχεία μέχρι τον Οκτώβριο (15.902 απονομές νέων συντάξεων) ήταν απογοητευτικά. Το Νοέμβριο (23.310 απονομές) και το Δεκέμβριο (25.974 απονομές) της περασμένης χρονιάς, η κατάσταση σαφώς βελτιώθηκε. Τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος Ήλιος απονεμήθηκαν άλλες 20.842 συντάξεις γεγονός που δείχνει ότι σύστημα χρειάζεται περαιτέρω ώθηση.

Όμως, η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχιστεί και να παγιωθεί κατά το τρέχον έτος, για να περιοριστεί το πρόβλημα. Γι’ αυτό και δεν πρόλαβε καλά-καλά ο Κωστής Χατζηδάκης να αναλάβει το νέο του πόστο και ευθύς αμέσως ο e-ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο που καλεί τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους να συστήσουν κλιμάκια και να επιδιώξουν να απονείμουν όσο γίνεται περισσότερες συντάξεις. Με ένα αντίτιμο της τάξης των 480 ευρώ το μήνα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι που θα στελεχώσουν αυτά τα κλιμάκια. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαδικασία είχε πραγματοποιηθεί και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, με περιορισμένο, αλλά υπαρκτό, αποτέλεσμα.

Στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης γνωρίζουν βέβαια ότι το πρόβλημα δε λύνεται ούτε με κλιμάκια εργασίας, που για λίγους μήνες θα «βάλουν πλάτη», ούτε με επιστροφή… συνταξιούχων, όπως θέσπισε ο τέως υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε τελευταία νομοθετική του παρέμβαση. Ξέρουν ότι χρειάζονται προσλήψεις νέου και απόλυτα εξειδικευμένου προσωπικού.

Απαιτούνται 1.000 και πλέον νέες προσλήψεις...

Γι’ αυτό και επιμένουν στην επαναπρόσληψη των 1.000 και πλέον νέων εργαζόμενων, που ήταν πτυχιούχοι και δούλεψαν στην Κοινωνική Ασφάλιση από το 2018 και για ένα έτος. Οι εργαζόμενοι αυτοί έφυγαν από τον e-ΕΦΚΑ, παρά το γεγονός ότι οι διευθυντές των τμημάτων είχαν ζητήσει επίμονα την παραμονή τους. Τώρα, η «τρύπα» στο σύστημα είναι ορατή και η ψηφιοποίηση του συστήματος, που τόσο πολύ στήριξε ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας, δεν έχει  δείξει ακόμα τα απαιτούμενα αποτελέσματά της…