Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Τελειώνει η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

''Εντάσσουμε την τηλεργασία στην καθημερινότητά μας''

Πρωθυπουργός: Η παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι πολύ μεγάλη
19/01/2021 | 17:14

Στην κατάργηση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα πλαίσια των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί το αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι πολύ μεγάλη. Η δική μου παρότρυνση είναι τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα και να δώσουμε έμφαση σε έργα τα οποία έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των Δημοτών».

Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως «θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης».

Για την τηλεργασία, ο πρωθυπουργός εξήγης ότι «μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην καθημερινότητα, την εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Και βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης και κυρίως της αναγνώρισης της προσφοράς εκείνων των εξαιρετικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται».

Κατά τη σύσκεψη, οι Υπουργοί παρουσίασαν συνοπτικά το πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που αποτυπώνονται και στο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων για το 2021, όπως αυτός έχει εκπονηθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και όπως συντονίζεται από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού.

Πέραν των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ιεράρχησε ως βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ Μητσοτάκης συμπλήρωσε επίσης ότι «υπάρχει μια πολύ πλούσια θεματολογία στα έργα αυτά και προφανώς έρχονται και συνενώνονται αυτές οι πρωτοβουλίες με τις κεντρικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Υπάρχουν, επίσης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον καινούργιο νόμο που ψηφίσαμε για τη λειτουργία του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δρομολογηθεί όλη η δευτερογενής νομοθεσία για να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα».