Προγράμματα Εργασίας

Αναδρομικά: Αρχίζει η «μάχη» για επιστροφές 2,5 δισ. ευρώ

Τι διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Τι διεκδικούν οι συνταξιούχοι
11/01/2021 | 09:16

Έφτασε η ώρα για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα κρίνει τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας (15/1) επί των προσφυγών συνταξιουχικών οργανώσεων, που εκτός των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις, διεκδικούν και την εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης των 800 ευρώ από τις περικοπές του 2012. 

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι ζητούν ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης σύμφωνα με την οποία καταβλήθηκαν αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις που ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ μεικτά.

Τονίζεται ότι στις 14 Ιανουαρίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα «εξετάσει» το θέμα των συνταξιούχων Δημοσίου, απόφαση η οποία πρόκεται να αποτελέσει οδηγό για το αν η κυβέρνηση θα οφείλει να καταβάλει νέα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί σε βάθος τετραμήνου με ορίζοντα την ερχόμενη άνοιξη.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά επί της κύριας σύνταξής τους δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν νέα ποσά, όπως τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.