ΟΑΕΔ - Προγράμματα Εργασίας

Βρούτσης: Σε 5 δόσεις η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών - Πότε θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων

Δηλώσεις του υπουργού Εργασίας

Για τη διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών, τις εκκρεμείς συντάξεις, το Δώρο Χριστουγέννων, την τηλεργασία αλλά και για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δικαιολογητικών για τις αναστολές μίλησε το πρωί της Κυριακής στη ΕΡΤ ο υπουργ
15/11/2020 | 11:40

Για τη διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών, τις εκκρεμείς συντάξεις, το Δώρο Χριστουγέννων, την τηλεργασία αλλά και για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δικαιολογητικών για τις αναστολές μίλησε το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Ασφαλιστικές εισφορές

Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 προέκυψαν χρεωστικά σημειώματα σε 800.343 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, μεσοσταθμικά πάνω από 1.300 ευρώ στον καθένα που έπρεπε να πληρωθούν σε δύο δόσεις, στο τέλος Νοεμβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα: «Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, θα κατατεθεί τροπολογία εντός της εβδομάδας, βάσει της οποίας οι δύο δόσεις γίνονται πέντε, για να διευκολυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, με το χρεωστικό υπόλοιπο» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι, με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεν συνδέεται πλέον το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, που μετέτρεπε το ασφαλιστικό σε φορολογικό.

Εκκρεμείς συντάξεις

Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία παθογένεια πολλών δεκαετιών, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», που εφαρμόζεται ήδη στις δύο μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες των συντάξεων χηρείας και των αγροτών, δίνει οριστική λύση.

Τόνισε δε ότι ακολουθείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή της. Από αυτήν την εβδομάδα και σε μηνιαία βάση πλέον, θα δημοσιοποιείται υποχρεωτικά ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων και των νέων αιτήσεων για έκδοση σύνταξης, καθώς και ο αριθμός των συντάξεων που απονέμονται.

Κληρονόμοι -Αναδρομικά

Ο υπουργός Εργασίας σχετικά με τα αναδρομικά που δικαιούνται οι κληρονόμοι απάντησε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα.

Δώρο Χριστουγέννων

Το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου και το κράτος θα καταβάλει στη συνέχεια στις επιχειρήσεις το τμήμα που του αναλογεί «Το Δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος» ανέφερε.

Αναστολές

Σήμερα το βράδυ (15/11), θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των δικαιολογητικών από τις επιχειρήσεις για τις αναστολές.

Τηλεργασία

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι αναμένεται νομοθετική παρέμβαση για την τηλεργασία, που θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ συμπλήρωσε ότι το οκτάωρο και το 40ωρο παραμένουν θεμέλιοι λίθοι του εργατικού δικαίου και οι υπερωρίες συνεχίζουν να πληρώνονται.

Διαβάστε επίσης: